Nieuws

Beleef het Drenthe van toen: arrangement op 27 januari

Op zondagmiddag 27 januari geeft Ferry Sieders in het Drents Archief in Assen een presentatie rond het dagelijks leven in Drenthe van 1900-1980. Het publiek kan zelf actief meedoen.

Wat weet u over vroeger? Test uw kennis tijdens de quiz
Hoe zag uw woonplaats er honderd jaar geleden uit? Is er een oude foto van uw straat? Presentator Ferry Sieders neemt de bezoekers mee op een ontdekkingstocht naar het Drenthe van toen. Tijdens de quiz ‘Vrogger’ kan iedereen zijn kennis testen. Wat was jammerkoren? Wie weet nog hoe het spel streepgooien werd gespeeld? Hoe werd er vroeger gehooid en wat gebeurde er allemaal bij een traditionele boerenbruiloft? De quiz wordt in tweetallen gespeeld, dus overleggen mag! Welk team weet de meeste punten in de wacht te slepen?

Film over het dorpsleven in Drenthe
Tot slot is de korte film ‘Dorpsleven’ te zien over het dagelijks leven in de Drentse dorpen. Nostalgische beelden laten de winkels, cafés, scholen, het verkeer op straat en natuurlijk de inwoners zien in de jaren ’30 t/m ’60. De opnames zullen zeker herinneringen oproepen bij iedereen die in die jaren in een Drents dorp is opgegroeid. De film is samengesteld uit bijzondere oude opnames die zijn gemaakt door verschillende amateurfilmers. Hun films zijn opgenomen in de collectie van DAVA, de audiovisuele afdeling van het Drents Archief.

Ferry Sieders is historicus en is werkzaam als presentator bij het Drents Archief.
Het programma wordt gepresenteerd op:
  • datum: zondag 27 januari 2013 van 14.00-14.45 uur.
  • locatie: Drents Archief, Brink 4, ingang Museumlaantje, 9401 HS Assen.
  • kosten: 5 euro p.p. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen gratis naar binnen.
  • aanmelden is niet nodig.


Nog meer activiteiten op 27 januari
Op 27 januari is het Drents Archief van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Bezoekers kunnen in de Laarwoudzaal doorlopend de korte film Naoberschap bekijken. Ook de nieuwe Digilounge is geopend. Jong en oud kunnen hier vrijblijvend de historie van Drenthe ontdekken. Interactieve tafels met digitale kaarten maken de regionale geschiedenis verrassender dan ooit. De Digilounge en Laarwoudzaal zijn gratis toegankelijk voor iedereen.

Film uit 1951: tanken met een kannetje in Coevorden

straatbeeld_1951