Nieuws

Films over daten en trouwen door de jaren heen

In het Drents Archief in Assen draaien de hele maand februari films in het teken van Valentijnsdag. In de korte film ‘Vrijerij en Trouwerij’ ziet u prachtige opnames van onder meer ontmoetingen op het ijs in Meppel in de jaren '30, een echte boerenbruiloft in 1948 en de bekende ‘jennegiesmarkt’ in Westerbork in de jaren '60. Jongens en meisjes kregen bij de jennegiesmarkt ieder een halve ansichtkaart en zij moesten dan de persoon met de andere helft zien te vinden. Een mooie manier om elkaar te ontmoeten!
Ging u in de jaren ’70 en ’80 regelmatig uit? Dan zult u de sfeer in de ‘Tin Pan Alley’ in Emmen of in het volle café Pruim in Zevenhuizen wel herkennen.

 

De opnames zijn gemaakt door verschillende amateurfilmers. Hun films zijn opgenomen in de collectie van DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief.

 

Een logisch vervolg op een trouwerij was voor veel kersverse echtgenotes de rol van huisvrouw. De tweede film die deze maand te zien is, gaat dan ook over het huishouden. Hoe richtte je in de jaren ‘60 je keuken en huiskamer efficiënt in? Wat is de handigste indeling van de keukenkastjes en welke pannen moest je gebruiken? De overheid wilde boerinnen op het platteland opvoeden tot moderne huisvrouwen. Deze voorlichtingsfilm moest hen overtuigen dat een ouderwets fornuis en een bedstede echt niet meer konden: ‘een onhoudbare situatie’. Een deel van de opnames is gemaakt in de boerderij van de familie Dobben in Erm. De grote emaille braadpannen en ocrieten aanrechtbladen met zwart-wit betegelde wasbak zullen velen bekend voorkomen die in de jaren ’50 en ’60 zijn opgegroeid.

 

De films zijn doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. Ze duren samen ongeveer 30 minuten. De toegang is gratis. Openingstijden: dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur. We zijn in de voorjaarsvakantie geopend van 19 t/m 22 februari en op zondag 24 februari.

 

Vrijerij_en_trouwerij

Still uit de film Vrijerij en Trouwerij van een bruidspaar in Emmen in 1970