Nieuws

Lezing Douwe Draaisma in het Drents Archief

Op zondag 24 februari houdt Douwe Draaisma in het Drents Archief een lezing over het menselijk geheugen en historisch beeldmateriaal. Met oude films en foto's als illustratie zal Douwe Draaisma ingaan op overeenkomsten en verschillen tussen wat archieven bewaren en wat het menselijk geheugen opslaat. Werkt ons geheugen als een archief? Werkt een archief als een geheugen?

De lezing is inmiddels volgeboekt!

Douwe Draaisma (1953) is gespecialiseerd is in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen. Hij is de auteur van een aantal zeer succesvolle boeken die veelvuldig zijn vertaald. Daarnaast is hij een onderhoudend spreker die zeker niet alleen een zaal vol studenten weet te boeien.

Autobiografisch geheugen
Over het autobiografische geheugen verscheen een drietal boeken:
Waarom het leven sneller gaat als je ouder word; De heimweefabriek en Vergeetboek.
Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt is bekroond met verschillende wetenschappelijke en literaire prijzen.

In 2003 werd Draaisma benoemd tot bijzonder hoogleraar geschiedenis van de psychologie, op een leerstoel van het Archief- en Documentatiecentrum Nederlandse Gedragswetenschappen. In 2010 volgde zijn benoeming tot hoogleraar op de Heymans-leerstoel van de Faculteit der Gedrags- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Het is raadzaam van tevoren kaarten te reserveren want het aantal zitplaatsen in de zaal is beperkt!

Praktische informatie
  • datum: zondag 24 februari 2013 van 14.00-15.00 uur.
  • locatie: Drents Archief, Brink 4, ingang Museumlaantje, 9401 HS Assen.
  • kosten: 7,50 p.p. (inclusief een kopje koffie)
  • kaarten reserveren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ; 0592-313523
  • gereserveerde kaarten afhalen: 24 februari tot uiterlijk 13.45 uurNog meer activiteiten op 24 februari
Op 24 februari is het Drents Archief van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Bezoekers kunnen in de Laarwoudzaal doorlopend de korte film Huis en Haard bekijken. De film zal ongetwijfeld herinneringen oproepen bij iedereen die in de jaren ’50 en ’60 is opgegroeid. Ook de nieuwe Digilounge is geopend. Jong en oud kunnen hier vrijblijvend de historie van Drenthe ontdekken. Interactieve tafels met digitale kaarten maken de regionale geschiedenis verrassender dan ooit. In de Digilounge is ook de film Trouwerij en Vrijerij te zien. De Digilounge en Laarwoudzaal zijn gratis toegankelijk voor iedereen.DouweDraaismaVergeetboek