Nieuws

Annodrenthe.nu uitgeroepen tot beste geschiedenissite van Nederland

De website annodrenthe.nu is door de vakjury van de Geschiedenis Onlineprijs uitgeroepen tot de beste geschiedenissite van 2012!

De vakjury beoordeelde de genomineerden in drie categorieën, namelijk 'Archiefdiensten', 'Verenigingen en Particulieren' en 'Musea en Themasites'.

Het juryrapport
'De jury heeft na ampel beraad gekozen voor een website, die het meest van alle genomineerden de blik op de toekomst heeft gericht. Een site die een nieuwe doelgroep bereikt van mensen die niet zo snel een archief bezoeken of zich in het verleden verdiepen, maar wel belangstelling hebben voor geschiedenis wanneer die zich aandient. De site koppelt historisch materiaal aan de hedendaagse werkelijkheid. De winnaar anticipeert ook op het groeiende gebruik van mobiel internet en benut deze nieuwe ontwikkeling om historische informatie nog dichter bij de klant te brengen.
Bovendien ontsluit de site niet alleen eigen materiaal, maar stimuleert zij de gebruiker ook om materiaal aan te dragen. Daarmee haken de makers aan bij nog een andere trend, namelijk crowd sourcing. Dit alles heeft de jury doen besluiten om de Geschiedenis Online Prijs 2012 toe te kennen aan annodrenthe!'

 

fotobeeld

De jury
Alle 225 aangemelde sites werden beoordeeld door een vakjury bestaande uit: Bart van der Boom, universitair docent vaderlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden; Bob Coret, ICT-er en expert op het gebied van internet en genealogie; Suzanna Jansen, non-fictieschrijver. Ze verwierf bekendheid met haar boek over de bedelaarskoloniën van Veenhuizen, 'Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis' (2008).

Ontdek hoe je woonplaats er vroeger uitzag
Annodrenthe.nu is een website en mobiele app, waarmee je Drenthe en zijn geschiedenis op een nieuwe manier beleeft. Iedereen kan inzoomen op zijn eigen woonplaats en ontdekken hoe deze er vroeger uitzag op de historische kaarten van Drenthe! Op tal van plekken op de kaart is informatie uit de collectie van het Drents Archief te vinden: meer dan 40.000 foto's, films en documenten die betrekking hebben op die locatie. Verhalen over geschiedenis, cultuur, natuur en milieu worden met annodrenthe.nu op locatie in heel Drenthe voor iedereen toegankelijk. Annodrenthe.nu is ontwikkeld door het Drents Archief.

De Geschiedenis Online Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Archieven.nl en het Nationaal Archief.

Annodrenthe.nu is onderdeel vanhet project Drents Archief 3.0. Het concept Drents Archief 3.0 is bedacht door ACT2 en wordt gefinancierd door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Provincie Drenthe, Gemeente Assen, Samenwerkingsverband Noord Nederland: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. De website en mobiele app is gerealiseerd door 7scenes, welldotcom en Pek&Veren.

logos