Nieuws

Film over Drenthe anno 1951

In het Drents Archief in Assen draait de hele maand maart een film over het moderne Drenthe, anno 1951 dan welteverstaan. Beelden van draaiende machines en lopende banden roepen een sfeer van optimisme op, van ongekende mogelijkheden, ontwikkeling en vooruitgang. Toch komt ook het Drentse platteland in beeld waar de mechanisatie geleidelijk zijn intrede heeft gedaan.

De film is gemaakt in opdracht van het Drents Genootschap, een organisatie die Drenthe wilde presenteren als een vooruitstrevende provincie. De professionele filmploeg reisde heel Drenthe door voor de opnames. De jaknikkers in Schoonebeek komen in beeld, maar ook de winning van die oude brandstof: de turf in Zuid-Oost Drenthe. Veel Assenaren zullen de Wilco conservenfabriek en de exportslachterij van Drentex herkennen en het veemarktterrein waar de koeien nog door middel van handjeklap verhandeld werden.

De film laat een aantal grote fabrieken in bedrijf zien: de farmaceutische fabriek van Brocades en Stheeman in Meppel, de VAM in Wijster en de DOMO in Beilen waar een grote hoeveelheid melkbussen wordt aangevoerd. Bijzonder zijn de beelden uit het onderwijs en de zorg: meisjes krijgen les op de Landbouw Huishoudschool, een gezinsverzorgster helpt een zieke vrouw en in herstellingsoord De Berkenhof in Zuidlaren rusten vermoeide huisvrouwen uit in de tuin op het terras.

De film is gemaakt in opdracht van het Drents Genootschap, scenario Karel Nort, camera Piet Out, commentaar Wim Povel, geluid Peter Bartelsman.
De film van ca. 50 minuten is doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.

De exportslachterij Drentex op de Drenthefilm van 1951

Drentex