Nieuws

Operatie Sigismund in de race voor beste kindermuseum ter wereld

De jury van de Children’s Museum Award 2013 heeft Operatie Sigismund van het Drents Archief aangewezen als kandidaat voor beste kindermuseum ter wereld.

De andere Nederlandse kandidaten zijn Archeon in Alphen aan den Rijn, Beeld en Geluid in Hilversum, Maritiem Museum Rotterdam en het Dick Bruna Huis van Centraal Museum in Utrecht.

 

Zij gaan de strijd aan met elkaar en met negen andere musea uit onder meer Canada en de Verenigde Staten. De winnaar moet volgens de jury een museum zijn dat creatief en innovatief omgaat met exposities en programma's voor kinderen tot veertien jaar. De prestigieuze prijs is in het leven geroepen door de Museum Academy en Hands On! International. Op 27 maart wordt de winnaar bekend gemaakt in Bologna.

 

Operatie Sigismund
Operatie Sigismund is een spectaculaire ervaring voor leerlingen van groep 7 en 8 in het Drents Archief. In de oude kelders gaan ze met behulp van de modernste technologie als echte speurneuzen aan de slag. Rode draad is het archief van Sigismund van Heiden Reinestein die in de geschiedenis een opvallende rol heeft gespeeld. Waar heeft hij het zegel van Willem V verstopt na diens vlucht naar Engeland? De leerlingen gaan op onderzoek uit en alle opdrachten leiden uiteindelijk tot de ontknoping. Spelenderwijs maken ze zo kennis met het beheer en behoud van archieven.

 

Drents Archief
Operatie Sigismund is een educatief programma van het Drents Archief. Het maakt leerlingen duidelijk dat je in een archief spannende verhalen uit het verleden kunt achterhalen. Tenminste, als je de documenten op een goede manier bewaart. De Children’s Museum Award is bedoeld voor musea, maar de organisatie van de prijs heeft het Drents Archief gevraagd zich aan te melden omdat Operatie Sigismund een bijzonder en vernieuwend programma is op het gebied van educatie en archieven.

Operatie Sigismund is bedacht en uitgevoerd door het Drents Archief en Waag Society.


Bekijk het filmpje van Operatie Sigismund

Leerlingen in actie bij Operatie Sigismund in het Drents Archief (foto: Sake Elzinga)

 

Operatie_Sigismund