Fout
  • Fout tijdens het laden van component: com_media, 1

Nieuws

Het Leukste Dorp van Drenthe

Dit voorjaar strijden de Drentse dorpen om de titel Het Leukste Dorp van Drenthe. Dorpen kunnen zich aanmelden op de site van Het Leukste Dorp van Drenthe. Ieder dorp krijgt een eigen dorpenpagina, die door de inwoners zelf ingevuld en bijgehouden wordt. Steden en plaatsen met meer dan 20.000 inwoners zijn uitgesloten van deelname.

Historie Bezongen
Naast de verkiezing van Het Leukste Dorp van Drenthe is er een tweede wedstrijd, die te maken heeft met de geschiedenis van het dorp. Wij dagen de tien finaledorpen uit een historisch lied over hun dorp te maken. De dorpen krijgen hierbij hulp van een aantal coaches: de Drentse zanger en schrijver Bert Kamping, het Drents Archief en journalist Bernd Otter. Dit spelonderdeel maakt deel uit van het project Het verhaal van Drenthe. Alle songteksten worden verzameld in een boekje en er wordt een cd met daarop de liedjes samengesteld.

Een deskundige jury met daarin Dirk Mulder, directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Jan Germs, directeur van het Huus van de Taol, en theatermaker en choreograaf  Betsy Torenbos, bepaalt welk dorp het winnende lied heeft gemaakt.

Prijzen
De winnaar mag een kunstwerk uitzoeken ter waarde van 1.500 euro, een boekje publiceren of een historische wandelroute maken. De uitslag van deze historische liedjeswedstrijd wordt ook op zaterdag 15 juni bekendgemaakt.

Kinderproject
Om ook de dorpskinderen te betrekken bij Het Leukste Dorp van Drenthe gaan zij samen een collage maken van oude en nieuwe foto’s van hun dorp. Deze foto’s kunnen ze bijvoorbeeld vinden op www.drentsarchief.nl/zoeken/fotos en op www.annodrenthe.nu.

leukstedorp