Nieuws

Maak een echte paosbuul en lezing paasgebruiken op 24 maart

Op zondagmiddag 24 maart kunnen kinderen in het Drents Archief van 13.00-17.00 uur een traditionele paosbuul maken en vullen. Een paosbuul was een gehaakt netje waarin allerlei lekkers werd gedaan, zoals een sinaasappel, noten, een beschilderd ei of eieren van chocola of suiker.

Aan de slag
Deze middag gaan de kinderen aan de slag met stof, vilt en wol om een paosbuul te maken en te versieren. De traditionele kleuren zijn rood, wit en blauw. Kwastjes van wol horen er ook bij. En wie de paosbuul extra mooi wil maken kan hem versieren met bloemen en figuurtjes. Met gehaakte stof is het maken van zo’n netje helemaal niet moeilijk en vader en moeder of opa en oma kunnen ook een handje helpen. Natuurlijk kan ieder kind zijn of haar zelfgemaakte netje vullen met paaseieren en andere lekkere dingen.

Praktische informatie
datum: 24 maart van 13.00-17.00 uur.
kosten: 2 euro per kind.
locatie:Drents Archief, Brink 4, ingang Museumlaantje, 9401 HS Assen.

Lezing paastradities
Voor volwassen is er van 15.30-16.30 een lezing over de tradities rond Pasen door Henk Nijkeuter. Waar komt het gebruik van het paaseieren zoeken vandaan en waarom steken we elk jaar enorme paasbulten in de fik? De lezing wordt gehouden van 15.30-16.30 uur in de Studio van het Drents Archief.
Kaartjes: 5 euro p.p. Reserveren is gewenst: 0592-313523 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Paosbuul-site