Nieuws

Leve de koningin!

Het Drents Archief in Assen staat de hele maand april in het teken van de troonswisseling. In de Digilounge draait van 2 april t/m 3 mei een film over de bezoeken van de koningin aan Drenthe door de jaren heen. Ook kunt u mooie historische foto’s bekijken op de grote multitouchtafels.

 

In de korte film ‘Leve de Koningin’ ziet u prachtige opnames van koningin Wilhelmina, koningin Juliana en koningin Beatrix in Drenthe. U ziet onder meer hoe de vele toeschouwers een glimp van koningin Wilhelmina proberen op te vangen in Zuidlaren in 1939. Koningin Juliana brengt in 1950 een bezoek aan Meppel en in 1982 bezoekt koningin Beatrix met een nog jonge prins Willem-Alexander Zuidlaren.

 

In de film ‘Koningin Juliana in Drenthe 1950’ ziet u een verslag van het bezoek van koningin Juliana aan Drenthe. De bekende polygoonstem doet verslag van haar reis door Drenthe samen met prins Bernhard. U ziet hoe zij in Assen een zanghulde krijgen van de jeugd uit Assen en dat ze in Beilen de bekende DOMO-fabriek bezoeken. In Emmen ‘beleeft een kleine kleuter een grote dag’,omdat hij bloemen mag geven aan de koningin. Uiteindelijk komt het koninklijk paar aan in Hoogeveen waar ze afscheid nemen van een grote menigte.

 

De films zijn doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. Ze duren samen ongeveer 30 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur. Het Drents Archief is in de meivakantie geopend op zondag 28 april en van woensdag 1 t/m vrijdag 3 mei.

 

Één van de foto’s die te bekijken is op de multitouchtafels in de Digilounge: Koningin Juliana fietst een stukje mee met de Drentse Rijwielvierdaagse.


Leve_de_Koningin