Nieuws

Film over oorlog en bevrijding in het Drents Archief

In het Drents Archief in Assen draait in de maand mei een korte film over de oorlog en bevrijding in Drenthe. De oorlogsbeelden zijn gemaakt door amateurfilmers die vaak in het geheim te werk moesten gaan. Eén van hen legde in Zuidlaren de vordering van paarden door de Duitsers vast. Maar ook het dagelijks leven dat ondanks de schaarste doorging: het zelf verbouwen van voedsel en de verkoop van vlees van een pas geslacht varken.

In Coevorden zijn de geallieerden gefilmd die bij de bevrijding als helden worden onthaald. Een lange rij tanks rijdt door de straten, terwijl de Coevordenaren zwaaien en juichen. Ook in Assen heerst een uitgelaten stemming. In de stad hangt de vlag uit en mensen poseren met de soldaten. Zo ook de verpleegsters van het Wilhelminaziekenhuis die na de bevrijding zingen en dansen met Canadese soldaten.
We zien niet alleen de vreugde van de bevrijding. Collaborateurs en Duitse soldaten worden aangehouden en voor de ogen van vele toeschouwers afgevoerd.

 

De opnames zijn gemaakt door verschillende amateurfilmers. Hun films zijn opgenomen in de collectie van DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief.

 

De film draait van 7 t/m 24 mei en is doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. De film duurt ongeveer tien minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.

oorlogsfilm