Nieuws

Lezing over Geopark de Hondsrug

Het Hondsruggebied is een uniek geologisch gebied, ontstaan in de twee laatste ijstijden. Het gebied wordt ontwikkeld tot een Geopark. Het ontstaan van het gebied en de historie zijn daarbij de basis. Harrie Wolters geeft op zondag 26 mei van 14.00-14.45 een lezing over dit onderwerp. De lezing wordt gehouden in het Drents Archief in Assen.

Meerdere partijen in het Hondsruggebied hebben de handen ineengeslagen en hebben besloten om het Hondsruggebied opnieuw te voorzien van een identiteit. Zij willen het gebiedsverhaal weer boven water halen en vertellen aan de eigen bevolking en de toerist. Zij willen dat doen door het Hondsruggebied onderdeel te laten worden van het netwerk van Europese Geoparken, onder toezicht van UNESCO.

Het verhaal van het Hondsruggebied
Het begint bij de ijstijden, waarvan vooral de laatste twee van groot belang zijn geweest. De één-na-laatste, de Saale-ijstijd heeft zo’n 150.000 jaar geleden de Hondsrug gevormd. Dit is de tijd dat er een kilometer dik ijspakket boven op Drenthe lag. Dit ijspakket heeft het keileem met de vele keien in Drenthe achtergelaten. Na de Saale-ijstijd is er nog een ijstijd geweest, deze keer bereikte het ijs ons land niet. In deze tijd zijn de dekzanden in Drenthe, die bovenop het keileem liggen, afgezet. In het ijskoude kale landschap ontstonden zogenaamde pingo’s. Ongeveer 12.000 jaar geleden eindigde de laatste ijstijd. Bovenop deze geologische ondergrond heeft de mens zijn eerste stappen gezet. De Hondsrug kent een menselijke geschiedenis van 5500 jaar. Hunebedbouwers, IJzertijdboeren, Bronstijdmensen, middeleeuwse handelaren, Bommen Berend, Soldaten van Napoleon, beroemde schilders en vele meer hebben de Hondsrug gemaakt tot wat het nu is.

Praktische informatie
  • datum en tijd: zondag 26 mei 2013 van 14.00-14.45 uur
  • reserveren is gewenst: 0592-313523 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • locatie: Drents Archief, Brink 4, ingang Museumlaantje, 9401 HS Assen
  • kosten: 5 euro p.p., inclusief een kopje koffie of thee

Na afloop is er gelegenheid om de Digilounge te bezoeken. De toegang tot de Digilounge van het Drents Archief is gratis.

Boswachterij Sleenerzand in het Geopark De Hondsrug

Sleenerzand