Nieuws

Films rondom de boerderij in het Drents Archief

In het Drents Archief draaien de hele maand juni films in het teken van het Jaar van de Boerderij. De korte film ‘Rondom de boerderij’ gaat over het dagelijks leven op het Drentse boerenerf, waar vanouds vooral de boerin haar taak had. Het voeren van de kippen, de varkens en het jonge vee is te zien op filmbeelden uit de jaren ’20 t/m ’50 uit Zuidwolde, Sleen en Borger. Ook het werken in de moestuin en het wekken van groenten komt in beeld. Films uit de jaren ’70 laten het melken op de deel zien en het vervoer van melkbussen op de fiets. In Oosterhesselen en Gees is het dagelijks leven op de boerderij gefilmd met het houden van konijnen, schapen, varkens, paarden en pony's (toen nog iets nieuws!).
De korte film ‘Landbouw’ laat beelden zien van het oogsten, hooien, dorsen, ploegen en zaaien in de jaren ’40 en ’50. Alles gebeurde toen nog handmatig en met paardenkracht. In de jaren ’50 deed de mechanisatie zijn intrede met onder meer de hooischudder en de zelfbinder.

De opnames zijn gemaakt door verschillende amateurfilmers. Hun films zijn opgenomen in de collectie van DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief.

De films zijn doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. Ze duren samen ongeveer 20 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.

Erf in Wapserveen, 1959

erf