Nieuws

Bartje gevonden in het Drents Archief

Nadat Bartje bijna een week zoek was, is hij vandaag teruggevonden in het Drents Archief. Op woensdag 12 juni verdween het kalkstenen Bartje beeld op mysterieuze wijze

uit het gemeentehuis van Assen. Het enige dat achterbleef, was het boek ‘Bartje op zoek naar geluk’ van Anne de Vries. Nu heeft het beeld een mooie plek gekregen in de Kloostergang van het Drents Archief, waar iedereen gratis kennis kan maken met Bartje.

 

Bartje is gevonden door 120 leerlingen van verschillende basisscholen in Assen. Tijdens de Bartje-tour langs de culturele instellingen in Assen kregen de kinderen allerlei vragen over Bartje en aan het einde van de tour ontdekten ze zijn nieuwe huis. Vanmiddag om 14:00 uur werd het Bartje beeld officieel gepresenteerd door wethouder Maurice Hoogeveen en Douwe Huizing, directeur van het Drents Archief.

 

Naar aanleiding van de verhuizing van Bartje werd iedere dag een Bartje Journaal gepubliceerd op meerdere websites, waaronder op www.drentsarchief.nl. Vele Assenaren, waaronder de leerlingen van de basisscholen, volgden dit journaal om op de hoogte te blijven van de zoektocht. Ook werden er een Facebook pagina (www.facebook.com/Bartjegezocht)en een Twitter account (@Bartjegezocht) opgericht. ‘Bartje Gezocht’ is een samenwerkingsverband van de bibliotheek Assen, het ICO, Drents Museum, CBK, De Nieuwe Kolk, Gemeente Assen en VVV in opdracht van het Drents Archief.

 

Het Drents Archief is gratis toegankelijk. Iedereen kan nader kennis maken met Bartje op dinsdag t/m donderdag: 10.00 – 17.00 uur en vrijdag: 10.00 – 13.00 uur.

 

In juli en augustus vindt iedere donderdagmiddag in het Drents Archief een speciaal Bartje arrangement plaats. Bezoekers maken nader kennis met Bartje. Ze krijgen een inkijkje in het originele manuscript van het beroemde boek van Anne de Vries. In de Studio ontdekken bezoekers hoe het dagelijks leven was in Drenthe in de jaren ’30 tijdens de speciale Bartje film. En ze gaan de strijd aan met hun medekandidaten tijdens een spannende quiz. Wie weet het meest over de tijd van Bartje? Wat voor spelletjes speelde hij? Hoe werkten de mensen op het platteland? Het Bartje arrangement vindt plaats op iedere donderdagmiddag in juli enaugustus van 14:00 tot 15:30 uur. Toegang is € 5,-, inclusief koffie, thee oflimonade. Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen.

 

Maurice Hoogeveen en Douwe Huizing onthullen het beeld van Bartje (foto Jan Bos)


IMAG0495