Nieuws

Nieuwe route Hoogeveen: vaart door de tijd

Route-HoogeveenAls je door het centrum van Hoogeveen wandelt, zie je niet veel meer dat herinnert aan de tijd dat Hoogeveen een groot scheepvaartcentrum was. Vooral in de tweede helft van de negentiende eeuw floreerde de scheepvaart in het van oorsprong veenkoloniale dorp.

De nieuwe route ‘Hoogeveen: vaart door de tijd’ maakt het onzichtbare weer zichtbaar en neemt u mee naar het verdwenen Kruis, de grote markten in de stad en de tijd van depullevaarders.

U volgt de route via uw mobiele telefoon met de gratis appannodrenthe. De route is ontwikkeld door het Drents Archief in samenwerking metde Historische Kring Hoogeveen.

 

De stadswandeling volgt de sporen door het rijke verleden van Hoogeveen. In het centrum ziet u nog tal van oude gebouwen met fraaie gevels die doen herinneren aan de begindagen van Hoogeveen. Aan het bekende Kruis, het kruispunt van de Hoogeveensche Vaart met de EersteWijk, staan een paar van de oudste gebouwen van Hoogeveen. Het Olde Schippershuus, nu een café, werd gebouwd rond 1640 en is daarmee het oudst bekende gebouw van de stad. Aan het Kruis ziet u ook de plek waar vroeger de drukbezochte eiermarkt gehouden werd. Op drukke dagen werden daar maar liefst 500.000 eieren verkocht!

De route neemt u ook mee langs de oude zuivelfabriek aan de Alteveerstraat. Het grote kanalen- en wijkenstelsel van Hoogeveen was voor de fabriek zeer belangrijk om de melk te kunnen vervoeren. De zogenaamde pullevaarders haalden de melk op bij de boeren en brachten het vervolgens tot voor de zuivelfabriek. Pas in de loop van de twintigste eeuw ging het vervoer over de weg.

Wilt u deze of één van de andere prachtige verhalenroutes volgen? Download de gratis app ‘annodrenthe’ voor iPhone en Android. Heeft u geen smartphone? Bij het Drents Archief kunt u voor een klein bedrag smartphones huren. Kijk voor meer informatie op de website: www.drentsarchief.nl.