Nieuws

Film over vakanties in Drenthe

Gezellig kamperen op camping Lunsbergen in Borger in de jaren '70

In het Drents Archief draait in de maanden juli en augustus een film in het teken van de vakantie. In de korte film ‘Vakantie in Drenthe’ ziet u prachtige opnames van onder meer varen op het Leekstermeer, zandkastelen bouwen bij de Kibbelkoele en kamperen op camping Witterzomer.

Speelde u ook jeu de boules op de camping? En ging u bij mooi weer wel eens dobberen op het water van ’t Nije Hemelriek? Dan roepen de beelden vast veel herinneringen bij u op.

De film ‘Vakantie in Drenthe’ laat ook de ontwikkeling zien van het kamperen. Stonden er in de jaren’50 nog vooral bungalowtenten op de kampeerveldjes, in de jaren ’70 ging men steeds vaker met de caravan op vakantie. Herinnert u zich nog de oude Krielkip-caravan?
Kamperen werd met de komst van caravans steeds luxer. Van het bereiden van eenpansgerechten op kleine gaspitjes tot het koken in de caravankeuken. Ook waren er steeds grotere zwembaden op de campings en kwam de entertainment opzetten. Waarschijnlijk herkent u de ouderwetse bingomiddag of de gezellige bonte avond wel.

 

De opnames zijn gemaakt door verschillende amateurfilmers. Hun films zijn opgenomen in de collectie van DAVA, de audiovisuele tak van het Drents Archief.

De films zijn doorlopend te bekijken in de Digilounge van het Drents Archief. Ze duren samen ongeveer 27 minuten. De toegang is gratis. De openingstijden zijn dinsdag t/m donderdag 10.00 – 17.00 uur en vrijdag 10.00 – 13.00 uur.