Nieuws

Drents Archief toont Drentse grondwet uit 1412

HetDrentseLandrechtHet Drentse Landrecht uit 1412 is te beschouwen als de oudste grondwet van Drenthe. Dit belangrijkste stuk uit de collectie van het Drents Archief wordt nu tijdelijk tentoongesteld.

Het Drents Archief biedt bezoekers vanaf 1 augustus tot en met 3 januari de unieke kans om het eeuwenoude document of delen daarvan te bekijken.

Vanwege de kwetsbaarheid van het papier worden eens in de zes weken andere fragmenten van het Landrecht getoond.

Het Landrecht
In het Landrecht zijn afspraken tussen de bisschop van Utrecht (de landsheer) en de Drenten vastgelegd. Opmerkelijk is dat het Landrecht niet van bovenaf is opgelegd, maar is opgesteld in overleg met de Drenten zelf. Het Landrecht bevat onder meer bepalingen over de rechtspraak, zoals de straf op diefstal, huisvredebreuk of moord.
Het kwetsbare document is in de loop der tijd in stukjes uiteengevallen, waardoor het voor een groot deel onleesbaar is. Om de exacte inhoud vast te stellen zijn uitgebreid onderzoek en restauratie nodig, vergelijkbaar met het onderzoek naar de Dode Zeerollen die momenteel in het Drents Museum te zien zijn.

De restauratie
Het Landrecht is geschreven op papier, een relatief nieuw materiaal in 1412. Dat heeft de tand des tijds veel slechter doorstaan dan het destijds gebruikelijke perkament. Zo’n 100 jaar geleden is een poging tot restauratie gedaan. Een deel van de snippers werd opgeplakt, een deel is verzameld in een doosje en andere fragmenten zijn geheel verdwenen. Het Drents Archief wil in 2013 een project in gang zetten om het Landrecht te restaureren, een omvangrijke klus waarvoor fondsen en sponsors gezocht moeten worden.

  • dinsdag t/m donderdag 10.00-17.00 uur en vrijdag 10.00-13.00 uur
  • toegang gratis
  • 1 augustus 2013 t/m 3 januari 2014