Nieuws

Europa Kijkdagen, Jacques Tichelaar bezoekt Drents Archief

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 mei zijn tijdens de Europa Kijkdagen in heel Nederland 150
Europese projecten gratis toegankelijk voor het publiek.

In Drenthe, Fryslân en Groningen openen 20 projecten hun deur en geven een kijkje in de keuken. Deze projecten laten zien hoe de Europese Unie samenwerkt met de Nederlandse overheid, het bedrijfsleven en kennisinstellingen aan de versterking van de economie. De projecten werken aan innovatie, duurzaamheid en grensoverschrijdende samenwerking. Belangstellenden kunnen ‘om de hoek’ projecten bezoeken en zelf zien hoe Europees geld in Nederland wordt besteed.

Jacques Tichelaar bezoekt Drents Archief
Jacques Tichelaar, voorzitter SNN, brengt zaterdagmiddag om 13.00 uur een bezoek aan het Drents Archief in Assen. In het Drents Archief kunnen bezoekers terug in de tijd met de techniek van nu. Tichelaar zal via de app ‘annodrenthe’ het Assen van vroeger gaan beleven.

Interactief
Het Drents museum in Assen opent tijdens de Europa Kijkdagen gratis haar deuren waar op dit moment een tentoonstelling over Vikingen te zien is. Fossiele brandstoffen zijn vervuilend voor onze leefomgeving en raken langzaam op. Minder energiegebruik, duurzame opwekking en slimme opslag kan uitkomst bieden. Bij RenQi bekijkt u verschillende demo’s op dit gebied. Het Ebbingekwartier heeft een tijdelijke nieuwe gebiedsinvulling genaamd Open Lab Ebbinge. U krijgt een rondleiding en hoort meer over het ontstaan van dit plan. U ziet en ervaart de toekomst van toerisme tijdens de beleefmiddag van Stenden European Tourism Futures Institute. En op Terschelling staat een levensgrote scheepsbrugsimulator!

Exclusief open
Dit is slechts een greep uit de 20 projecten die de deur openen in Noord-Nederland. Veel projecten zijn exclusief open tijdens de Europa Kijkdagen, slechts enkele zijn vaker open voor het publiek. De deelnemende projecten zijn te herkennen aan de Europese vlag. Veel projecten hebben een speciaal programma georganiseerd en soms is vooraf aanmelden nodig. Voor meer informatie over het programma, de openingstijden en de projecten: www.europaomdehoek.nl/kijkdagen.

Economische impuls
De deelnemende projecten hebben allemaal een subsidie ontvangen uit een van de Europese Fondsen. In Nederland wordt dit geld vooral ingezet op innovatie, de versterking van de (regionale) economie en grensoverschrijdende samenwerking.