Nieuws

DVD-box ‘Drenthe in de Tweede Wereldoorlog’ verschenen

Op donderdag 12 april is de DVD-box ‘Drenthe in de Tweede Wereldoorlog’ door Pieter Sijpersma, hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden, aangeboden aan Douwe Huizing, directeur van het Drents Archief, en Jacob de Vries, zoon van amateur filmmaker De Vries.

Douwe Huizing, directeur Drents Archief, met de nieuwe DVD

dvdwo2

Unieke amateurbeelden
De box is geproduceerd door Tijdsbeeld Media in Hilversum in samenwerking met Dagblad van het Noorden en bevat vooral amateuropnames uit de oorlogsjaren die worden bewaard in het Drents Archief.  De box bevat films die al eerder verschenen en deels op internet circuleren, maar ook onbekend materiaal dat recent  opdook en door het Drents Archief is gedigitaliseerd.  

De DVD-box is opgebouwd uit een aantal hoofdstukken: Aanloop naar de oorlog, Propagnadafilms, Oorlogstijd, Bevrijding, Nationaal Socialisme en Dagelijks leven.  Zeer bijzonder aan deze productie is een ingezonden amateurfilm aan Dagblad vna het Noorden met beelden van een onderduikershol in de bossen bij Anloo.

Het verzoek van Tijdsbeeld Media voor het leveren van filmmateriaal heeft geleid tot een intensieve samenwerking tussen Dagblad van het Noorden en het Drents Archief. Dagblad van het Noorden riep haar lezers op om ongearchiveerd filmmateriaal op te sturen naar de krant. In Groningen heeft dat niet geleid tot bruikbaar materiaal. In Drenthe dus wel.
De DVD-box is vanaf 12 april te koop via de webwinkel van het Dagblad van het Noorden.