Nieuws

Wethouder Maurice Hoogeveen opent annodrenthe.nu

Maurice Hoogeveen, wethouder van de gemeente Assen, heeft op 29 maart de website annodrenthe.nu en de mobiele app annodrenthe gepresenteerd. 

Hij nam de app in gebruik door het starten van de verhalenroute ‘Assen – Back to the Sixties’.

Wethouder Hoogeveen (midden) tijdens de presentatie van de app. Een deel van de route Back to the Sixties was te horen via de luidsprekers van de Fiat 500

fiat_en_interview

Het verhaal van Drenthe in je binnenzak

Waar je je ook bevindt in Drenthe, een verhaal is met de app altijd dichtbij. Zo is bijvoorbeeld meteen te zien of het bos waarin je loopt er rond 1850 ook al was. Of er verschijnen foto’s uit 1913 van de plek waar je staat. Afbeeldingen van geboorteplaats, ouderlijk huis, de winkel van opa of van de sportclub; het is allemaal op te zoeken. Verhalen over geschiedenis, cultuur en natuur worden in heel Drenthe voor iedereen toegankelijk. Op tal van plekken vinden de gebruikers foto’s, films, geluidsfragmenten of documenten over die locatie. Met annodrenthe.nu hebben bewoners en bezoekers de verhalen van Drenthe in hun broekzak.


Van nu tot 1640

De basis voor annodrenthe.nu is de kaart van Drenthe door de eeuwen heen, van nu terug tot 1640. Op tal van plekken op de kaart zijn oude foto’s, films en documenten te vinden die betrekking hebben op die locatie. Iedereen kan de site thuis achter de computer bekijken en de app via een smartphone overal in Drenthe ervaren. Annodrenthe.nu is ontwikkeld door het Drents Archief. De site en app zijn gepubliceerd als betaversie, dat wil zeggen een proefversie die door iedereen te testen is.

Verhalenroutes
Vanaf eind maart is een aantal bijzondere verhalenroutes via annodrenthe te volgen. Tijdens een route is telkens een deel van het verhaal te zien of te horen op de telefoon, al dan niet voorzien van archiefstukken.
Naast de route ‘Assen – Back to the Sixties’, kunnen mensen wandelen in het spoor van de postwagen anno 1854 over het Balloërveld. Stichting Het Drentse Landschap, Natuur- en Milieu Federatie en andere organisaties hebben ook mooie verhalenroutes op annodrenthe.nu gepubliceerd.
De app en de routes zijn gratis. Vanaf 29 maart staat de website www.annodrenthe.nu online en is de app annodrenthe voor Iphones te downloaden in de appstore. Voor Androidtelefoons komt de applicatie later dit voorjaar beschikbaar.

Annodrenthe.nu is in opdracht van het Drents Archief ontwikkeld door ACT2 en 7scenes en wordt gefinancierd door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Provincie Drenthe, Gemeente Assen, Samenwerkingsverband Noord Nederland: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.


logos