Nieuws

DHV-prijs 2011 toegekend aan Eva Dubbelboer

De Drentse Historische Vereniging heeft de DHV-prijs voor de Drentse geschiedenis voor het jaar 2011 toegekend aan Eva Dubbelboer. De prijs, die elk jaar wordt uitgereikt, bestaat uit een bedrag van € 1.000,-- en een oorkonde.

De prijs is toegekend voor het boek “Klaas Prummel (1884-1970) Architect, zijn werk in Tweede Exloërmond”. Eva Dubbelboer is studente aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Zij koos het werk van de architect Prummel als onderwerp voor haar geschiedenisscriptie voor haar masteropleiding. In 2011 is deze scriptie in boekvorm is verschenen.

Architect Klaas Prummel
Klaas Prummel was een veelzijdig architect met een grote productie in Tweede Exloërmond en Musselkanaal. In de tijd dat deze twee plaatsen sterk groeiden, voorzag Prummel in het ontwerpen van woonhuizen en andere gebouwen. Weinig andere architecten hebben zo’n groot oeuvre in zo’n klein gebied nagelaten. Eva Dubbelboer ontdekte tekeningen van 301 ontwerpen die Prummel tussen 1901 en 1961 maakte. Die vormden de basis voor haar scriptie en het boek.

Na Prummels overlijden in 1970 verdwijnen de oude bouwtekeningen in de vuilcontainer. Een oplettende buurman vist ze er weer uit. Jan Dubbelboer ziet het belang van de collectie in en koopt in één keer alle Drentse tekeningen op. Jaren later schenkt hij ze aan dorpshistoricus Jacco Pranger uit Nieuw Buinen. De kinderen van Prummels dochter Marianne van Walraven-Prummel kopen de Groningse ontwerpen terug.
Op 4 februari 2011 hebben zowel Jacco Pranger als kleinzoon Klaas van Walraven hun collectie overgedragen aan het Drents Archief. Het bouwtekeningenarchief van Klaas Prummel is na lange omzwervingen weer herenigd.

Beoordeling door de jury
Voor de veenkoloniën is Prummel derhalve een belangrijk architect geweest. Tot nu toe was er echter over hem niet veel bekend en er was nog nooit iets over hem geschreven. Daarom is het van belang geweest, dat dit boek is gepubliceerd.

Het boek voldoet naar de mening van de jury in alle opzichten aan de criteria voor de DHV-prijs:
1. het bevordert de belangstelling voor een tot nu toe weinig beschreven onderdeel van de Drentse geschiedenis;
2. het beschikt over duidelijke en inhoudelijke kwaliteiten;
3. het is origineel, toegankelijk en heeft een voorbeeldfunctie, en
4. het spreekt een breed publiek aan.

De jury was onder de indruk van de uitvoering van het boek. Dat het boek betrekking heeft op het veenkoloniale gebied van Drenthe en geschreven is door een jonge studente, heeft bij de beoordeling ook een rol gespeeld.