Nieuws

Renovatie Drents Archief van start

De verbouwingswerkzaamheden aan het pand van het Drents Archief aan de Brink in Assen zijn 18 november begonnen. Het gerenoveerde gebouw wordt een bezoekerscentrum waar iedereen de Drentse geschiedenis op een nieuwe manier kan ervaren.

De renovatie wordt volgens planning in maart 2012 afgerond. Vanaf dat moment wordt het gebouw opnieuw ingericht zodat we medio 2012 helemaal klaar zijn om het publiek te ontvangen. Tot die tijd is het Drents Archief tijdelijk gehuisvest aan de Markt 7 te Assen. Voor bezoekers geldt een aangepaste dienstverlening.

gebouw

Impressie van het vernieuwde Drents Archief. De ingang aan het Museumlaantje maakt het mogelijk groepen bezoekers te ontvangen.

Tijdlijn door het gebouw
Bezoekers van het nieuwe Drents Archief gaan straks op ontdekkingsreis door de historie van het gebouw. De entree is ruim, licht en eigentijds en biedt een kijkje in de kelders, waar het depot is gevestigd. Daarna kom je bij de balie. Die staat in het deel van het gebouw uit 1980, maar is meteen herkenbaar als een product van de eenentwintigste eeuw.
De studio, met alle technische hoogstandjes voor de ontvangst van groepen, is dat natuurlijk ook. Net als het scherm waarop bezoekers een eerste indruk krijgen van de rijkdom aan gegevens die het archief te bieden heeft en de manier waarop die op locatie en tijd is ontsloten.

Als je verder het gebouw inloopt, kom je in de monumentale gedeelten. De inrichting blijft daar eigentijds, maar de sfeer ademt historie. In de digilounge, waar interactieve tafels en schermen de bezoeker verleiden het verleden te ontdekken, is strakke, moderne vormgeving toegevoegd aan de oude luister uit 1901. Ook de ruimte daarnaast, waar rust heerst en onderzoekers originele documenten raadplegen, is op die manier vormgegeven.
De kloostergang is het oudste deel van het gebouw, met een restant van de muur van het middeleeuwse klooster Maria in Campis, dat ooit op deze plek lag.

entree

hal

digloungeZecc

digillounge2