Nieuws

Tijdelijk nieuw onderkomen en gewijzigde dienstverlening

Het Drents Archief is gesloten van maandag 10 oktober 2011 tot dinsdag 25 oktober 2011. In verband met de geplande verbouwing van het Drents Archief wijzigt onze dienstverlening per maandag 10 oktober 2011. Vanaf die datum sluiten we tijdelijk de deuren van onze huidige locatie op Brink 4 in Assen.

Met ingang van dinsdag 25 oktober tot juni 2012 bent u welkom op onze tijdelijke locatie:

Het Pelinckhuis
Markt 7
9401 GS  ASSEN
0592-313523 (ongewijzigd)

Gewijzigde openingstijden Drents Archief met ingang van 25 oktober 2011
maandag: gesloten
dinsdag: 10.00-17.00 uur (geen avondopenstelling)
woensdag: 10.00-17.00 uur
donderdag: 10.00-17.00 uur
vrijdag: gesloten

Aanvragen van originele stukken
Onze depots zijn tijdens de verbouwing slechts één maal per dag toegankelijk voor medewerkers van het archief. Hierdoor verandert het aanvragen van archiefstukken.
Bezoekers kunnen, in de periode van 25 oktober 2011 tot juni 2012, originele stukken uitsluitend aanvragen via het formulier op deze website. Dat kan tot uiterlijk 15.00 uur één werkdag voorafgaand aan het bezoek. In de studiezaal kan dit tot uiterlijk 16.15 uur één werkdag voorafgaand van het bezoek.

Er mogen maximaal 10 archiefstukken per bezoeker per dag worden aangevraagd.

Beperkte beschikbaarheid van originele stukken
Drents Archief gaat veel originele bronnen digitaal beschikbaar stellen via de grote touchscreen computerschermen in het nieuwe bezoekerscentrum, op smartphones en deels ook online. Deze digitalisering is onderdeel van Drents Archief 3.0, een programma waarmee bezoekers de Drentse geschiedenis op een nieuwe manier kunnen ervaren. De bronnen worden buiten de deur gedigitaliseerd door gespecialiseerde bedrijven en zijn daardoor een periode niet beschikbaar voor bezoekers.
Zie hier de complete lijst van bronnen die beperkt beschikbaar zijn.

Beschikbaar bronmateriaal op de nieuwe studiezaal
Fiches, toegangen, indices en enkele naslagwerken (zie de lijst met beschikbare bronnen

Bibliotheek niet toegankelijk
In verband met de verbouwing is de bibliotheek niet toegankelijk. Hierdoor is het niet mogelijk bibliotheekboeken aan te vragen. Enkele boeken met betrekking tot algemene provinciale en lokale geschiedschrijving zijn wel op de tijdelijke locatie beschikbaar (zie de lijst met beschikbare boeken)

Routebeschrijving/bereikbaarheid
Als u met de auto over de A28 komt, neemt u de afslag Assen-Zuid en volg de borden Centrum. U rijdt langs de vaart tot aan de Markt.
Er is voldoende parkeergelegenheid op loopafstand, bv in de parkeergarage aan de Torenlaan.

Het tijdelijke Drents Archief is op 10 minuten loopafstand gelegen van het NS-station Assen. De Stationsstraat leidt u via het Museumlaantje, langs het huidige archiefgebouw aan de Brink, via de Marktstraat naar de Markt.

markt7