Nieuws

Duits notitieboekje blijkt zeldzaam oorlogsverslag

Het Duitse leger in Nederland verkeerde in april 1945 in wanorde. De manschappen kregen tegenstrijdige bevelen, sloegen op de vlucht en deserteerden. Dat blijkt uit het notitieboekje van de Duitse officier Otto Specht. Hierin wordt verslag gedaan van de pogingen de geallieerde opmars in Drenthe te stuiten en van de onvermijdelijke vlucht van de eenheid Specht naar het noorden, van Hoogeveen naar Zoutkamp.

Het boekje is in de laatste oorlogsdagen achtergelaten in Noord Nederland en kwam pas in 2008 boven water. Het werd geschonken aan het Drents Archief en is nu vertaald. Het blijkt een zeldzaam document want er bestaat nauwelijks informatie over de aftocht van de Duitsers, geschreven vanuit het standpunt van de verliezende partij.

Zie ook het artikel op nu.nl

Verdediging en aftocht
Begin april 1945 heeft de eenheid Specht de taak de linie langs de Hoogeveensche Vaart en de Verlengde Hoogeveensche Vaart te verdedigen. Bij Balkbrug, Linde, Dalen, Oosterhesselerbrug, Witteveen en het Spaarbankbos komt het tot een treffen met de geallieerden. Als de situatie onhoudbaar wordt, vlucht de eenheid op 10 april naar het noorden: van Hoogeveen naar Beilen, Hooghalen, langs Assen, naar Vries, vliegveld Eelde, Saaksum, Baflo en tenslotte naar Zoutkamp. De eenheid is dan inmiddels uiteengevallen. De schrijver van het notitieboekje zit tenslotte alleen achter de dijk aan de Lauwerszee te wachten op wat komen gaat.

Uitgave van het notitieboekje
Het notitieboekje wordt in druk uitgeven onder de titel: Aftocht en bevrijding. Het notitieboekje van Hauptmann Specht. De uitgave telt 128 pagina´s en is voorzien van een register en van een uitgebreide inleiding over de bevrijding van Drenthe en het notitieboekje in zijn historische context. De uitgave is mede mogelijk gemaakt door subsidies van de Gratama Stichting en het Prins Bernhard Cultuurfonds Drenthe.
K.P. Timmer: Aftocht en bevrijding. Het notitieboekje van Hauptmann Specht. Gratama Reeks 4 - Van Gorcum / Stichting Vrienden van het Drents Archief.
De prijs bedraagt € 22,50. ISBN 978-90-232-4778-4

notitieboekje