Nieuws

Kaarten Drents Archief beperkt raadpleegbaar

Vanwege de digitalisering van de historische kaartencollectie van het Drents Archief zijn de kaarten tot 1 april alleen op afspraak in te zien. Bezoekers kunnen hiervoor ten minste een dag van tevoren telefonisch contact opnemen met het Drents Archief. Vanaf 1 april zijn de kaarten niet meer raadpleegbaar. Foto’s van de kaarten op klein formaat en microfiches van de kadasterkaarten blijven wel ter inzage in de studiezaal.

Specialistisch karwei
Het Drents Archief stelt volgend jaar zijn gehele kaartencollectie digitaal beschikbaar. Bezoekers van het archief kunnen de kaarten vanaf het voorjaar van 2012 bekijken op een interactieve tafel in het vernieuwde archiefgebouw in Assen en voor een deel ook online. De digitalisering van de kaarten is onderdeel van Drents Archief 3.0, een programma waarmee bezoekers de Drentse geschiedenis op een nieuwe manier kunnen ervaren.

Het digitaliseren van zo’n enorme collectie oude en kwetsbare kaarten is een tijdrovend karwei. Een gespecialiseerd bedrijf gaat de klus klaren. Daarvoor moeten de kaarten komende tijd voorzien worden van extra gegevens, gereed gemaakt worden voor verzending en buiten de deur met speciale apparatuur worden gescand.

Pareltjes
In de depots van het Drents Archief liggen talloze pareltjes. Zoals de oudste kaart uit de collectie: een kaart van Coevorden uit ca. 1560 door Jacob van Deventer, een topprestatie op het gebied van de cartografie in die tijd. Of een gedetailleerde kaart van de inmiddels verdwenen havezate Batinge bij Dwingeloo, waarop zelfs te zien is wat er in de tuin stond.
Veel kaarten zijn eeuwen geleden gemaakt om een einde te maken aan langlopende grensgeschillen. Waar liep nu precies de grens tussen de het ene en het andere markegebied? Maar dankzij die ruzies van toen, hebben we nu wel een beeld van hoe Drenthe er destijds uitzag.

Het publieksconcept Drents Archief 3.0 is bedacht door ACT2 en wordt gefinancierd door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Provincie Drenthe, Gemeente Assen, Samenwerkingsverband Noord Nederland: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

logos

Kaart van Coevorden uit ca. 1560 door Jacob van Deventer

coevorden