Fout
  • Fout tijdens het laden van component: com_media, 1

Nieuws

Documentaire over archief architect Prummel

TV Drenthe maakte een korte documentaire over het archief van architect Klaas Prummel (1884-1970). Het Drents Archief kreeg onlangs een grote collectie bouwtekeningen van deze Veenkoloniale architect in beheer. 

Bekijk de documentaire van Bartissimo op het YouTube kanaal van RTV Drenthe.

Veelzijdig architect
Klaas Prummel (1884-1970) was een veelzijdig architect met een grote productie in Tweede Exloërmond en Musselkanaal. In de tijd dat deze twee plaatsen sterk groeiden voorzag Prummel in het ontwerpen van woonhuizen en andere gebouwen. Weinig andere architecten hebben zo’n groot oeuvre in zo’n klein gebied nagelaten.
Studente Eva Dubbelboer ontdekte tekeningen van 301 ontwerpen die Prummel tussen 1901 en 1961 maakte. Prummel ontwierp niet alleen woonhuizen, maar ook kerken, winkels, scholen, bruggen en landbouwschuren. Zelfs een silo van 20 meter hoog, een schoolbankje en een arbeidersledikant zijn van zijn hand.

Originele bouwtekeningen naar het Drents Archief
Veel originele bouwtekeningen van Klaas Prummel bevonden zich nog in familiebezit. Jacco Pranger en de familie Van Walraven, kleinkinderen van Klaas Prummel, hebben op 4 februari hun tekeningen overgedragen aan het Drents Archief.

De officiele overdacht van het archief van architect Klaas Prummel door Klaas van Walraven (midden) en Jacco Pranger (rechts) aan directeur Douwe Huizing (links) van het Drents Archief.

archiefprummel