Fout
  • Fout tijdens het laden van component: com_media, 1

Nieuws

Oeuvre Veenkoloniale architect Klaas Prummel in boek en archief

Het Drents Archief heeft op 4 februari een grote collectie originele bouwtekeningen in ontvangst genomen uit hande van de kleinkinderen van architect Prummel (1884-1970). Dit gebeurde tijdens de presentatie van een boek over het werk van de architect. Marco Out, burgemeester van de gemeente Borger-Odoorn, kreeg het eerste exemplaar van het boek aangeboden.

Veelzijdig architect
Klaas Prummel (1884-1970) was een veelzijdig architect met een grote productie in Tweede Exloërmond en Musselkanaal. In de tijd dat deze twee plaatsen sterk groeiden voorzag Prummel in het ontwerpen van woonhuizen en andere gebouwen. Weinig andere architecten hebben zo’n groot oeuvre in zo’n klein gebied nagelaten.
Studente Eva Dubbelboer ontdekte tekeningen van 301 ontwerpen die Prummel tussen 1901 en 1961 maakte. Prummel ontwierp niet alleen woonhuizen, maar ook kerken, winkels, scholen, bruggen en landbouwschuren. Zelfs een silo van 20 meter hoog, een schoolbankje en een arbeidersledikant zijn van zijn hand. Het onderzoek dat Dubbelboer voor haar studie aan de Technische Universiteit Delft heeft gedaan, wordt nu uitgegeven in boekvorm.

Originele bouwtekeningen naar het Drents Archief
Veel originele bouwtekeningen van Klaas Prummel bevonden zich nog in familiebezit. Jacco Pranger en de familie Van Walraven, kleinkinderen van Klaas Prummel, hebben op 4 februari hun tekeningen overgedragen aan het Drents Archief.

Tweede Exloërmond en Musselkanaal
Klaas Prummel werd in 1884 geboren in Tweede Exloërmond. Zijn vader was vervener die naast het veenbedrijf een winkel en een café had en later een aannemersbedrijf en houthandel. Na zijn bouwkundige opleiding in 1913 nam Klaas het aannemersbedrijf en de houthandel van zijn vader over. Tot 1920 woonde hij in Tweede Exloërmond. In 1920 ontwierp hij een huis met kantoor in Musselkanaal, waar hij in 1921 met zijn gezin ging wonen. Klaas Prummel heeft zijn bureau tot zijn dood in 1970 voortgezet.

Lezing op 26 februari
Op 26 februari zal Eva Dubbelboer een lezing geven over Klaas Prummel in café Spa in Tweede Exloërmond. De aanvang is 14.00 uur.

Boerderij voor K. Jonker te Tweede Exloërmond, ontworpen door Klaas Prummel in 1912

boerderijPrummel