Nieuws

Ontwerp verbouwing Drents Archief klaar

Het ontwerp voor de fikse verbouwing van het Drents Archief is in grote lijnen gereed. De verbouwing is nodig omdat het Drents Archief groepen en individuele bezoekers een belevenis wil bieden op het gebied van de Drentse geschiedenis.

Het archiefgebouw zal van binnen worden verbouwd met respect voor de historie. Het monumentale gedeelte uit 1901 krijgt zijn oude luister weer terug. De plek waar nu nog kantoorkamers zijn gevestigd, wordt straks publieksruimte en oude elementen worden weer zichtbaar gemaakt of teruggeplaatst.
Bezoekers zullen vanaf het voorjaar van 2012 binnenkomen via een nieuwe entree aan het Museumlaantje. De gewijzigde ingang is noodzakelijk om groepen te kunnen ontvangen. De huidige ingang via het torentje aan de Brink is daarvoor te krap. Een andere toegang aan de Brink is niet mogelijk omdat op die plek de muurrestanten liggen van het middeleeuwse klooster Maria in Campis. Die mogen niet worden aangetast.

entree

Impressie van het vernieuwde Drents Archief (Ontwerp: Zecc Architecten)

Historische tijdlijn door het gebouw

Architectenbureau Zecc maakte een ontwerp waarbij de nieuwe doelstellingen van het Drents Archief goed ingepast zijn in de geschiedenis van het pand. De nieuwe ingang aan het Museumlaantje vormt het begin van een tijdlijn door het gebouw: van het moderne entreeportaal via de vleugel uit 1980 naar het archiefgebouw uit 1901 en de kloostergang met middeleeuwse muurrestanten.

De vleugel uit 1980 wordt ingericht als studio met een tribune die plaats biedt aan 48 personen. Individuele bezoekers lopen door naar het monumentale pand waar ze het Drentse verleden kunnen ontdekken en beleven. Bijvoorbeeld door in te zoomen op het digitale navigatiesysteem Drents Archief 3.0, waarmee je een virtuele reis door de tijd kunt maken. In de middeleeuwse kloostergang komen zitjes en een koffievoorziening voor bezoekers en groepsontvangsten. Het torentje aan de Brink blijft in gebruik voor de uitwisseling van gezamenlijke groepsarrangementen van het Drents Museum en het Drents Archief.

digilounge

De toekomstige digilounge

Start bouwwerkzaamheden
De bouwwerkzaamheden beginnen in de zomer van 2011 en zijn in het voorjaar van 2012 afgerond. Het Drents Archief biedt dan een prachtig gebouw waar iedereen de Drentse geschiedenis kan ontdekken en groepen een belevenis op maat geboden wordt.

Rijksgebouwendienst is eigenaar van het archiefgebouw en opdrachtgever van de verbouwing. Het publieksconcept Drents Archief 3.0 is bedacht door ACT2 en wordt gefinancierd door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Provincie Drenthe, Gemeente Assen, Samenwerkingsverband Noord Nederland: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

 

logos