Nieuws

Drenthe krijgt wereldprimeur met innovatief Drents Archief 3.0

Het Amsterdamse bedrijf 7scenes gaat voor het Drents Archief een uniek systeem ontwikkelen. Op basis van hedendaagse en historische kaarten kan iedereen straks een virtuele reis door de tijd maken. Op tal van plekken is informatie gekoppeld, zoals oude foto’s, films, geluid en tekst. Bovendien kunnen gebruikers zelf informatie aan het systeem toevoegen. Op 17 november begint 7scenes met de klus. De eerste toepassingen van Drents Archief 3.0 zijn in het najaar van 2011 klaar.

kaartlagen

Drenthe krijgt volgens Ronald Lenz, creatief directeur van 7scenes, een wereldprimeur: ‘Het Drents Archief ontwikkelt een platform dat verhalen en informatie op locatie online beschikbaar stelt, bijvoorbeeld via je mobieltje of op je computer. Daaraan is de beleving van navigatie op historische kaarten toegevoegd. Dat is nog niet eerder vertoond’.

Met Drents Archief 3.0 op je smartphone is het mogelijk een route te lopen of rijden door stad en platteland. Een paar voorbeelden: Op je mobieltje zie je hoe Assen er uitzag in de jaren ’60. Of je ontdekt op je tocht wie de dader was van een moord uit de 18de eeuw. Dat kun je alleen doen, maar ook samen met anderen, eventueel in de vorm van een wedstrijdje.
Het systeem is ook de basis van de belevenis die het Drents Archief aan bezoekers van het vernieuwde archiefgebouw wil bieden. Verenigingen, schoolklassen en families krijgen een programma op maat aangeboden, bijvoorbeeld over de plaats waar ze vandaan komen of hun interessegebied.

In het najaar van 2011 zullen de eerste mobiele routes beschikbaar zijn. Het vernieuwde Drents Archief zal in het voorjaar van 2012 in gebruik worden genomen.

Het publieksconcept Drents Archief 3.0 is bedacht door ACT2 en wordt gerealiseerd dankzij financiële bijdragen van de provincie Drenthe, de gemeente Assen, het ministerie van OCW en het Samenwerkingsverband Noord Nederland: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

logos