Nieuws

Philip Freriks ontdekt aangrijpende familiegeschiedenis in Drenthe

In de tv serie Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun familiegeschiedenis. Philip Freriks komt in de uitzending van 10 oktober op het spoor van een arme voorouder. Zijn onderzoek brengt hem naar de Maatschappij van Weldadigheid, het Drents Archief en het Gevangenismuseum Veenhuizen.

Bekijk de aflevering op Uitzending gemist.


In de familie van nieuwslezer Philip Freriks ging altijd al het gerucht dat ze zouden afstammen van een Franse hugenoot. Dit werd gesuggereerd door de Frans klinkende achternaam van zijn oma: Wikart. Het zou voor Philip zijn diepgewortelde fascinatie voor Frankrijk verklaren. Maar op zijn zoektocht stuit hij op een onverwachte en schrijnende geschiedenis die hem naar de armenkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid voert. Hoe verging het zijn voorouder Anna Christina Wicart in de kolonistenhoeves waar ze in 1845 terechtkwam? En waarom werd ze na een jaar naar het Tweede Gesticht in Veenhuizen gestuurd? In de Maatschappij van Weldadigheid, het Drents Archief en het Gevangenismuseum Veenhuizen ontdekt hij gegevens die licht werpen op het aangrijpende levensverhaal van zijn voorouder.
Uiteindelijk vindt Philip dan toch zijn verwantschap met Frankrijk, alleen op een totaal andere manier dan hij had kunnen vermoeden.

Het NTR-programma Verborgen Verleden met Philip Freriks wordt uitgezonden op zondag 10 oktober om 20.15 uur op Nederland 2.

Philip Freriks op locatie bij het Gevangenismuseum, het voormalige Tweede Gesticht
(foto: NTR)


Freriks