Nieuws

Foto's familie Deodatus en Van Weijdom Claterbos online

Op Drents Fotoarchief zijn oude foto's gepubliceerd uit de collectie van de familie Deodatus uit Roden en van zuivelconsulent Van Weijdom Claterbos.


Johan Christoffer van Weijdom Claterbos was vanaf 1905 zuivelconsulent van het Drents Landbouw Genootschap. In deze functie diende hij de vele plaatselijke zuivelfabrieken van advies. Zijn fotocollectie is nu in Drents Fotoarchief beschikbaar.

(Tip: voor alle foto's uit de collectie Van Weijdom Claterbos: vul bij het invulveld fotonummer het volgende nummer in: DA992*).

Dagelijks leven

Hij maakte in de jaren 1900-1920 zelf opnamen van de Drentse dorpen. Met name zijn foto's van het leven rondom de boerderij zijn bijzonder, zoals de foto van de vrouw die een emmer water uit de dobbe haalt. Van Weijdom Claterbos verzamelde ook foto's van Assen en omgeving, die eveneens op de site zijn geplaatst.

 

Drentse Prehistorische Vereniging

De foto's uit de collectie van de familie Deodatus bevatten veel portretten uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Daarnaast zijn in de collectie foto's te vinden van excursies van de Drentse Prehistorische Vereniging (Roelof Deodatus was hiervan lid), de varkensfokkerij van de familie, het kinderherstellingsoord De Zulthe te Roden, renhonden en van tal van andere zaken waarmee de familie zich bezighield.


(Tip: voor alle foto's uit de collectie Deodatus: vul bij het invulveld fotonummer het volgende nummer in: DA0239*).

Behalve de foto's van deze families zijn onlangs zo'n 2.000 foto's van de gemeente Assen aan de database toegevoegd. Daarmee komt het aantal foto's op Drents Fotoarchief nu boven de 90.000!

Foto uit de collectie Van Weijdom Claterbos: water uit de dobbe halen.

dobbe