Nieuws

De smaak van 19de eeuws Assen

Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 11 september is de Kloostergang van het Drents Archief van 10.00-16.00 uur geopend.


Thema van de Open Monumentendag is dit jaar 'De smaak van de 19de eeuw'. Hoewel het Rijksarchief in 1901 werd opgeleverd, is de smaak van de 19de eeuw goed herkenbaar. In die tijd werd er veel nagebootst uit de middeleeuwen. Vandaar dat gekozen is om reuzenmoppen of kloostermoppen als bouwsteen te gebruiken. Ook de ramen zijn typisch middeleeuws. Het glas is rechtstreeks in de sponningen gezet in plaats van in kozijnen.

In het archief wordt een powerpointpresentatie gegeven van de resultaten van het bouwhistorisch onderzoek dat dit jaar is uitgevoerd. Naarnaast geeft het archief een vooruitblik op de plannen om de benedenverdieping in oude luister terug te brengen.

In Assen is op 11 september een route te volgen langs monumenten die geopend zijn voor het publiek. In de momumenten worden presentaties of rondleidingen gegeven. In de Jozefkerk komt u bijvoorbeeld van alles te weten over kledingstijlen, vrijetijdsbesteding en eten en indrinken in de 19de eeuw en in de Zuiderkerk kunt u een tentoonstelling bekijken van oude doopjurken.

Een plattegrond met de route en beschrijvingen van de gebouwen is verkrijgbaar bij de VVV, het Drents Archief en bij de andere deelnemende instellingen.

kaart_OMD