Nieuws

Zecc Architecten neemt gebouw Drents Archief onder handen

Zecc Architecten uit Utrecht gaat aan de slag met het ontwerp voor de forse verbouw van het Drents Archief in Assen. Het monumentale pand aan de Brink zal van binnen een metamorfose ondergaan om groepen bezoekers een belevenis te bieden op het gebied van de Drentse geschiedenis. Het Drents Archief maakte samen met de Rijksgebouwendienst, eigenaar van het gebouw, en Atelier Rijksbouwmeester de keuze voor Zecc Architecten. Het architectenbureau was onder meer betrokken bij de herbestemming van oude gebouwen zoals een school, een kerk en een watertoren.

Naast de architect is ingenieursbureau Oranjewoud uit Heerenveen geselecteerd als directievoerder en adviseur.

Bogengalerij open voor publiek
Het archiefgebouw met het kenmerkende torentje werd ruim een eeuw geleden ontworpen door rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst. Tot 1973 was het Rijksarchief gevestigd op de eerste etage, terwijl het Drents Museum de benedenverdieping in gebruik had. In het vernieuwde Drents Archief krijgen de bezoekers de beschikking tot het mooiste deel van het gebouw. De monumentale bogengalerij op de begane grond wordt verbouwd van kantoor- tot publieksruimte. In de aanbouw uit 1980 komt een studio voor de ontvangst van groepen.
Het Drents Archief wil met het nieuwe publieksprogramma het Erfgoedkwartier in het hart van Assen aantrekkelijker maken voor bewoners en bezoekers. De gemeente Assen speelt op die ontwikkeling in met het herstel van de oude singels die de binnenstad omsloten.

Lees meer over Zecc en het bouwhistorisch onderzoek in de nieuwsbrief of bestel de nieuwsbrief bij het Drents Archief.
Beluister het interview op RTV Drenthe.

Drents Archief 3.0
De hoofdrol in het nieuwe publieksprogramma van het Drents Archief is weggelegd voor het digitale medium Drents Archief 3.0. Hiermee kan iedereen een virtuele reis maken door Drenthe, navigeren door de tijd op basis van historische kaarten en zelf informatie toevoegen.
Het publieksconcept Drents Archief 3.0 wordt gerealiseerd dankzij financiële bijdragen van de provincie Drenthe, de gemeente Assen, het ministerie van OCW en het Samenwerkingsverband Noord Nederland: Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Zecc Architecten
Zecc Architecten is op 1 januari 2003 opgericht door Marnix van der Meer en Rolf Bruggink. Sinds 2007 wordt het bureau geleid door Marnix van der Meer (1972). Met een team van zo’n zeven mensen stelt Zecc zich tot doel om heldere, duurzame gebouwen te realiseren met een hoge belevingswaarde.

Interieur van het archiefgebouw in 1901.

interieurlogos