Nieuws

Onbekende film bevrijding Assen komt in collectie DAVA

De pas ontdekte filmbeelden worden toegevoegd aan het Drents AudioVisueel Archief (DAVA), onderdeel van het Drents Archief. ‘Zeldzaam materiaal,

want er is maar weinig gefilmd in Drenthe in de oorlogstijd’, aldus Jan Ensing, medewerker beeld en geluid van het DAVA.

Bekijk de uitzending van Drents Diep op 27 april 2010

Oproep

De film is tijdens de bevrijding van Assen op 13 april 1945 geschoten. RTV Drenthe deed de afgelopen maand een oproep om foto's en filmbeelden aan te leveren van de bevrijding 65 jaar geleden. Het materiaal zal (na toestemming van de eigenaar) worden opgenomen in het Drents Archief.


Huisarts Offereins
Op de oproep reageerde dhr. Offereins, de zoon van een voormalig huisarts in Assen. De arts kreeg van een verzekeringsbedijf, dat een rekening niet kon betalen, een filmcamera. Toen de Canadezen Assen binnentrokken bewees de camera zijn waarde.

Offereins maakte een film van zo'n zes minuten, waarin op duidelijk herkenbare plaatsen in het centrum van Assen de bevrijders langskomen. Ook is te zien dat Duitse krijgsgevangenen worden afgevoerd. De kwaliteit van de film is prima. In Drents Diep, uitgezonden door TV Drenthe op 27 april, waren beelden uit de film te zien en werd het verhaal over de maker verteld.

Beeld uit de film van Offereins

Assen