Nieuws

Tentoonstelling Gedragen door de tijd

In Havezate Mensinge in Roden is van 3 april t/m 27 juni 2010 de tentoonstelling ‘Gedragen door de tijd’ te zien. De tentoonstelling is ingericht in samenwerking met het Drents Archief, Drents Museum en de kostuumstichting Oud-Oranje in Hooghalen.

Vanaf 3 april wordt kleding getoond uit de periode van eind 18de tot eind 20ste eeuw. Een deel van deze kleding is ook daadwerkelijk gedragen door toenmalige bewoners van de havezate.
Pronkstuk van de tentoonstelling is de galajapon die rond 1770 werd gedragen door Gesina Oldenhuis, destijds eigenaresse van de havezate. Deze japon is een van de oudste die nog in goede staat in Nederland bewaard is gebleven.

Het huis Mensinge wordt voor het eerst vermeld in 1381. Vanaf eind 15de eeuw tot 1985 (het jaar van verkoop aan de gemeente Roden) is het in bezit geweest van achtereenvolgens drie families. De laatste familie (Kymmell) heeft de antieke kleding uit het familiebezit geschonken aan het Drents Museum. Voor de duur van de tentoonstelling is deze kleding dus weer in de oorspronkelijke omgeving te zien.
Het zeer omvangrijke huisarchief Mensinge wordt bewaard in het Drents Archief. Uit dit archief worden enkele bijzondere documenten tentoongesteld die betrekking hebben op de kleding van de bewoners.

Havezate Mensinge is het hele seizoen (van april t/m september) geopend van woensdag t/m zondag van 13.00 -16.30 uur.

Havezate Mensinge in Roden


mensinge