Nieuws

Molukkers 60 jaar in Drenthe

Op de website van RTV Drenthe zijn komende tijd reportages te zien en te horen over de geschiedenis van 60 jaar Molukkers in Drenthe.

Op 21 maart 2011 is het precies 60 jaar geleden dat het schip de Kota Inten afmeerde aan de Lloydpier in Rotterdam. Aan boord waren ongeveer 1000 Molukkers, hoofdzakelijk militairen van het voormalige Koninklijke Nederlands-Indische Leger (KNIL), met hun gezinsleden.  De Molukkers op de schepen wisten niet anders dan dat ze tijdelijk naar het onbekende Nederland werden overgebracht. Van tijdelijkheid was echter geen sprake. En al kort na aankomst kregen de militairen te horen dat zij waren ontslagen en daardoor militair af waren. Ze werden ondergebracht in 'woonoorden'.

Bekendste woonoord in Drenthe was het voormalige Kamp Westerbork in Hooghalen, dat omgedoopt werd tot kamp Schattenberg. Hier woonden van maart 1951 tot 1971 duizenden Molukkers in uiterst primitieve omstandigheden. Drenthe telde vijf woonoorden: Hooghalen, Westerbork, Mantinge, Geesbrug en Stuifzand.

Bekijk de speciale pagina over 60 jaar Molukkers in Drenthe op de site van RTV Drenthe

molukkers