Nieuws

Tekenen en zingen in Groot Drents Geschiedenisspel op 18 november

Teken het kasteel van Coevorden, of zing het derde couplet van ‘Op Fietse’. Het
zouden vragen kunnen zijn in het Groot Drents Geschiedenisspel van RTV Drenthe. Woensdag 18 november bestrijden twee teams elkaar met historische kennis, snelheid en vindingrijkheid.

De teams
Teamcaptain Peter Zwerus speelt met secondanten Hein Klompmaker en Erikah Karst, geholpen door een geschiedeniskenner en een tribune vol meedenkende supporters, tegen het team van Anouk Middel, Dirk Mulder en Martijje Lubbers. Ook zij kunnen vertrouwen op een kenner en supporters. De supporters zijn afkomstig van een bewegingscentrum uit Norg en twee Drentse serviceclubs: de Lions en de Kiwanis. De geschiedeniskenners hebben hun kennis al bewezen bij een voorronde in de krant. Die vragen werden massaal beantwoord en vier inzenders spelen in de eerste ronde van het Geschiedenisspel om een plaats in één van beide teams.
De vier kandidaten zijn: Janneke Hilbrands, Assen; Gerard Beukers, Hoogeveen; Harm Moek, Zuidwolde; Ap Gerbers, Schoonoord.

Doevragen
Het Groot Drents Geschiedenisspel is speelser van opzet dan de Drentse Geschiedenisquiz van de afgelopen jaren. Behalve kennisvragen worden ook ‘doevragen’ gesteld, waarbij iets getekend of gezongen moet worden. De captain mag overleggen met zijn teamgenoten aan de speldesk, maar hij mag ook de tribune op om het antwoord te halen bij de geschiedeniskenner of supporters.
Welke spelers weten het meest, wie is er het snelst en welk team gaat er als winnaar naar huis?
Of het allemaal eerlijk gaat wordt bewaakt door de jury, bestaand uit Joke Wolff en Jan Bos (Drents Archief) en Michiel Gerding (Drents plateau). Presentatie: Annette Timmer.

Het Groot Drents Geschiedenisspel is een initiatief van het Drents Archief en RTV Drenthe, in samenwerking met het Dagblad van het Noorden, Drents Plateau en Mijn leven, mijn Drenthe.

Groot Drents Geschiedenisspel
woensdag 18 november om 18.38 uur
op TV Drenthe en www.rtvdrenthe.nl


De goede antwoorden van de quiz in het Dagblad van het Noorden zijn:

1a; 2c; 3c; 4d; 5c; 6a; 7b; 8d; 9a; 10d; 11d; 12b; 13a; 14d; 15a; 16c; 17b; 18b; 19c; 20a; 21d.