Nieuws

Beleef de Kolonistendag op 1 november 2009

De Kolonistendag in de culturele gemeente Westerveld is een bijzonder evenement. Bezoekers kunnen ervaren hoe het was om in de 19de eeuw

als arme sloeber te leven in de Drentse armenkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid. De activiteiten spelen zich af in Frederiksoord, de oudste armenkolonie. Daar werden vanaf 1818 koloniehuisjes gebouwd voor armlastige gezinnen uit het hele land, die zich nuttig moesten maken door te werken op het land.


Jeltje van Nieuwenhoven, nazaat van een van de eerste kolonistengezinnen in de Maatschappij van Weldadigheid, zal de Kolonistendag om 11.00 uur openen.

Het Drents Archief presenteert op de Kolonistendag nieuwe gegevens. Het is dan voor het eerst mogelijk een kolonistengezin te koppelen aan een kolonistenhoeve in Frederiksoord en de exacte plek waar deze hoeve gelegen is. De gegevens en verhalen over de kolonisten worden op die manier verbonden met een plek die je daadwerkelijk kunt bezoeken. Nazaten van kolonisten uit Fredriksoord kunnen bij de stand van het Drents Archief informatie krijgen over de locatie van de hoeve van hun voorouders. De gegevens staan nog niet online.

Meer informatie leest u op de speciale website van de Kolonistendag.

kolsite