Nieuws

Drents Archief zet oude beelden Dutch TT Assen op YouTube en Flickr

Historische films en foto’s van de Dutch TT in Assen zijn vanaf 20 juni te bekijken op YouTube en de internationale fotosite Flickr. Het gaat om prachtig beeldmateriaal van de eerste wedstrijden in de jaren ’20 tot met de races in de jaren ’60. De beelden staan op het Drents Archiefkanaal van YouTube: www.youtube.com/user/DrentsArchief en Flickr: www.flickr.com/drentsfotoarchief

Grote namen
Op de foto’s en films zijn bekende coureurs te zien, zoals Piet van Wijngaarden, Stanley Woods, Geoff Duke, Mike Hailwood, Jim Redman, Giacomo Agostini en John Surtees. Het materiaal geeft echter ook een prachtig beeld van alle duizenden coureurs van minder grote naam, van het circuit, het publiek en de evenementen om de TT heen. Voor de liefhebber van oude motoren en spannende races zijn dit de krenten in de pap.

Naast de beelden op YouTube en Flickr zijn nog meer TT-foto’s en films te bekijken op www.drentsarchief.nl. De films zijn afkomstig van het DAVA, het audiovisuele onderdeel van het Drents Archief. Het Drents Archief bewaart het complete TT-archief.

Lange historie
Sinds 1925 worden in Drenthe in het laatste weekend van juni de TT-races gehouden. De eerste motorrace begon in Rolde, maar daarna was Assen steeds het startpunt van het parcours dat tot 1992 gewoon over de openbare weg liep. De races kregen al snel de status van Grand Prix en internationaal vermaarde coureurs verschenen aan de start. Tegenwoordig komen jaarlijks zo’n 170.000 motorliefhebbers uit binnen- en buitenland naar Assen voor de races, de feesten en die speciale TT-sfeer.

tt01
Agostini winnaar op MV Agusta 350cc, 1968

tt02
Wil Hartog nr 35 op Yamaha 250cc, 1971