Nieuws

Foto's monumentenzorg online

De site drentsfotoarchief is onlangs uitgebreid met zo’n 10.000 foto’s uit de collectie van provinciale monumentenzorg. Het gaat om foto’s die vanaf 1954 zijn gemaakt van monumentale boerderijen en andere gebouwen in Drenthe. Met deze aanvulling zijn nu 75.000 historische foto’s van Drenthe op de site Drents Fotoarchief te bekijken.
De nieuwste foto’s op de site zijn gemaakt in de voormalige gemeenten Assen, Dalen, Eelde, Havelte, Hoogeveen, Roden, Ruinen, Schoonebeek, De Wijk, Zuidlaren en Zuidwolde.

Drentse dorpen in verandering
Op de foto’s van provinciale monumentenzorg valt veel te ontdekken. Niet alleen boerderijen komen in beeld, maar we krijgen ook een blik op het erf en zien hoe het dorpsbeeld de afgelopen halve eeuw is veranderd. Soms is het interieur van een boerderij gefotografeerd met de constructies van het gebint en de inrichting van de woonkamer, vaak nog op de manier zoals dat honderd jaar geleden gebeurde. Veel is vastgelegd wat nu niet meer bestaat of drastisch is veranderd. De tweede helft van de twintigste eeuw was bij uitstek een periode waarin veel op de schop ging en waarin veel nieuwbouw plaatsvond. De monumentenzorgfoto’s geven een beeld van de Drentse dorpen in verandering.

Monumentenzorg

Vanaf 1954 werden er foto’s gemaakt van alles wat met monumentenzorg in de provincie te maken had. Vooral verbouwingen en restauraties van rijksmonumenten waren aanleiding om het een en ander op foto vast te leggen. Maar ook panden die aanspraak maakten op een subsidie uit de rietdakenregeling en provinciale monumenten zijn vastgelegd op de gevoelige plaat. Vanaf het eind van de jaren zestig werden de meeste foto’s gemaakt door Gerrit Oosterveen.
In de fotocollectie bevinden zich ook foto’s van vóór 1954. Hierbij gaat het meestal om reproducties van oude foto’s, die bij restauraties hun nut bewezen. In een tijdsbestek van ongeveer 40 jaar – tussen circa 1955 en 1995 – werd zo een fotoarchief opgebouwd van bijna 40.000 foto’s.
De provinciale monumentenzorg, sinds 2002 ondergebracht bij Drents Plateau, maakt nog steeds gebruik van de foto’s. Het zijn niet alleen historische documenten die tal van facetten van de Drentse bouwhistorie hebben vastgelegd, maar het archief is tevens een instructiemiddel bij uitstek, wanneer het gaat om actuele restauraties en verbouwingen.

Interieur met tegeltableau's van een boerderij uit 1815 van de familie Duinkerken te Zuidwolde. (collectie Monumentenzorg, Drents Archief)

mzzw.jpg