Nieuws

Overlijdensakten Drentse oorlogsslachtoffers online

Vanaf 1 mei 2009 staan de overlijdensakten online van inwoners van Drenthe die in de periode 1943 t/m 1952 zijn overleden. Het gaat om ruim 30.000 akten op www.drenlias.nl, de genealogische database van het Drents Archief.

Ook de bijlagen bij de akten zijn in de database opgenomen. Het gaat om gegevens van het Rode Kruis of de rechtbank die vooral betrekking hebben op Drenten die in de vernietigingskampen zijn vermoord of tijdens hun tewerkstelling in Duitsland zijn overleden.

Zo levert een zoektocht naar de Joodse achternaam Cohen een trieste lijst op van in Auschwitz en Sobibor vermoorde personen. De aangifte, die werd gedaan door middel van een zogenoemde ‘overlijdensakte van elders overledene', vond vaak pas vele jaren na het einde van de oorlog plaats. De informatie uit de akten en de bijlagen geeft een nog steeds schokkend beeld van de velen die door de bezetter zijn afgevoerd en niet zijn teruggekeerd.

De belangrijkste gegevens uit de overlijdensakten stonden al eerder online, maar nu zijn de akten en de bijlagen zelf op internet beschikbaar gekomen.

Luister naar het nieuwsitem op RTV Drenthe