Nieuws

Lezingen Drenthe toen en nu over plekken met historie

Vanaf 31 maart 2009 gaat een nieuwe reeks van vier lezingen Drenthe toen & nu van start. De thema’s en sprekers zijn:

  • 31 maart: Onderweg (Jan van Ginkel)
  • 7 april: Zorg en Onderwijs (Michiel Gerding)
  • 14 april: Overheid en Armoede (Michiel Gerding)
  • 21 april: Eten en drinken (Jan van Ginkel)

De sprekers lichten hun verhaal uitgebreid toe met beeldmateriaal.

De lezingen vinden plaats op vier dinsdagavonden van 31 maart t/m 21 april van 19.30-21.30 uur in het Drents Archief, Brink 4, Assen. De kosten bedragen € 35.
De lezingenreeks wordt georganiseerd door de Drentse Historische Vereniging, Drents Plateau en het Drents Archief naar aanleiding van de handboekjes Drenthe toen & nu.

Aanmelden
De vier lezingen Drenthe toen & nu worden als een totaalpakket aangeboden; inschrijven voor een afzonderlijke lezing is daarom niet mogelijk. Geïnteresseerden kunnen zich tot en met 25 maart telefonisch aanmelden bij het Drents Archief (0592-313523). Dit geldt als een voorlopige aanmelding. Pas als het cursusgeld is overgemaakt is de aanmelding definitief. (Zie de rubriek Cursussen voor de wijze van aanmelden)

Van heirwegen tot stoet uit de veldoven
Tijdens de eerste lezing komt het reizen door de provincie aan bod langs onder meer heirwegen, melkerspaden, reewegen en verdwenen tramlijnen. Sporen van het Drentse onderwijsverleden, apothekers, huismiddeltjes, de wijkzuster en het kruisgebouw passeren de revue in de lezing over Zorg en Onderwijs.

De Maatschappij van Weldadigheid en andere vormen van armenzorg staan centraal in de lezing Overheid en Armoede, evenals allerhande overheidsgebouwen zoals de gasfabriek, het postkantoor en het Paleis van Justitie. De uitsmijter wordt gevormd door de lezing over Eten en drinken. Een historische keuken, een veldoven, de tuin van een havezate: eetcultuur is een smakelijke en verrassende afsluiting van de lezingenreeks over Drenthe toen & nu.

Onderweg: Stationskelners serveren de vermaarde koffie op het station van Meppel
in de jaren '60.

stationskelners.jpg