Nieuws

Beleef de historie van Assen 1259-2009

Het Drents Archief heeft in het Asser jubileumjaar diverse activiteiten op het programma staan, waaronder een spannende leskist voor het basisonderwijs.

 • tentoonstelling De Vaart der Volkeren  13 t/m 31 maart in het gemeentehuis van Assen. Oude kaarten geven een prachtig beeld van de ontwikkeling van Assen. Van de oudste kaart van Assen uit 1636 tot een toekomstvisie. Ook de enorme kaart van Giudici met de stadsplannen van Lodewijk Napoleon is te zien.

 • tentoonstelling Een royaal geschenk  13 maart t/m 31 oktober in de kloostergang van het Drents Archief. De originele stadsrechten zijn nu voor het eerst in een tentoonstelling te bezichtigen. Het document is een bruikleen van het Nationaal Archief. Daarnaast is de oudste oorkonde van het klooster te zien uit 1259. Op grond van deze akte wordt het jaar 1259 beschouwd als het begin van Assen. 

 • Een royaal geschenk, een boek over 200 jaar Assen. Een boek van het Drents Archief dat door de gemeente cadeau wordt gedaan aan alle Asser huishoudens. Met de bon in de jubileumgids kan dit boek vanaf 16 maart afgehaald worden bij het Drents Archief, het gemeentehuis en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum.

 • Lessenpakket Assen 200 jaar en het geheim van Valkenstijn. 2009 is een bijzonder jaar voor Assen. Precies 200 jaar geleden op 13 maart kreeg Assen haar stadsrechten. Maar wat betekent dit eigenlijk? Wat waren de gevolgen voor Assen en haar inwoners? In dit verhaal uit de geschiedenis van Assen komen veel zaken aan bod: bijzondere hoofdrolspelers zoals Petrus Hofstede, Lodewijk Napoleon, Augustinus en Louise van Valkenstijn. Maar ook zaken als de ondertekening, de toekomstplannen van de Franse koning voor Assen, de ontwikkeling van het Asserbos en het landgoed Vredeveld.

  Landgoed Vredeveld? Dat is toch Valkenstijn? Veel mensen hebben wel van de beide namen gehoord maar weten eigenlijk niet hoe de vork nu precies in de steel zit. Wat is het geheim? Het lessenpakket Assen 200 jaar en het geheim van Valkenstijn neemt de leerlingen mee terug in de tijd om al deze bijzondere gebeurtenissen te ontdekken en misschien zelfs op te lossen.

  Het programma is flexibel. Dit betekent dat de klas er een ochtend, een middag een dag of zelfs twee dagen aan kan besteden. Daarnaast is het een programma dat aan de hele school aangeboden kan worden, van groep 1 t/m 8 (elke groep heeft zijn eigen aangepaste werkboek).

  Aan het programma zijn geen kosten verbonden. Er zijn onderdelen van het programma die zelf aangeschaft kunnen worden. U kunt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.   het pakket aanvragen. U krijgt dan de leskist met alle hulpmaterialen op school geleverd. De werkboeken worden digitaal aangeleverd. Vanaf 13 maart 2009 wordt het programa aangeboden aan alle geïnteresseerde scholen.

  Lees de activiteiten van de gemeente Assen in het jubileumjaar.

  assen.jpg