Nieuws

Nieuwe documenten van Prakke beschikbaar in het Drents Archief

Op 21 november heeft Tanja Klip, gedeputeerde Cultuur van de Provincie Drenthe, de inventaris van het archief van Hendricus Johannes Prakke online gezet. Daarmee maakt het Drents Archief nog onbekend materiaal beschikbaar voor het publiek.

Drentse cultuurpaus
Hendricus Johannes Prakke (1900-1992), was uitgever-drukker bij Van Gorcum. Hij was spin in het web van het Drentse culturele leven, initiatiefnemer van het Drents Genootschap, publicist, cultureel emancipator van Drenthe, pionier van de perswetenschap en winnaar van de Culturele Prijs van Drenthe. Een deel van zijn papieren nalatenschap kwam terecht bij verzamelaar Jans Brands uit Nieuw-Dordrecht. Deze collectie is door de Stichting Collectie Brands in bewaring gegeven bij het Drents Archief, die het archief toegankelijk heeft gemaakt. Vanaf 24 november is het archief van H.J. Prakke raadpleegbaar in het Drents Archief.

Tentoonstelling
Een deel van Prakke’s archief is te bekijken in de tentoonstelling in de kloostergang van het Drents Archief. Het gaat om nieuwe documenten die een inkijk geven in het persoonlijke leven van Prakke. Zo is er de brief met de uitslag van een tuberculoseonderzoek: Prakke blijkt als achttienjarige met de ziekte besmet te zijn geraakt. Hij was actief in de Jongelieden Geheelonthoudersbond, zo blijkt uit zijn lidmaatschapskaart. Een bijzonder document is het dagboek dat hij uittypte na zijn verblijf in het Huis van Bewaring in Assen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Bekijk het nieuws op RTV Drenthe

Een filmisch portret van Prakke, vertoond bij het online zetten van de Prakke-inventaris door gedeputeerde Tanja Klip.