Nieuws

Ouderenproject Op Verhaal vanaf 19 november op tournee

Deze maand maakt het ouderenproject Op Verhaal een tournee door Drenthe. Rein Munniksma, gedeputeerde Cultuur van de Provincie Drenthe, gaf op 19 november het startschot voor de première in zorgcentrum Kornoeljehof in Vries. Bij Op Verhaal draait het om de verhalen van ouderen.
Bekijk het nieuws over Op Verhaal op TV Drenthe.

Het project is opgezet door het Drents Archief in samenwerking met diverse zorgcentra, GGZ Drenthe en Stichting Welzijn Midden-Drenthe.
Bijzonder is dat oude films niet als een passief medium worden gepresenteerd, maar als een middel om verhalen te ontlokken en zo de sociale banden te versterken.

Ouderen op de praatstoel

Oude films van het dagelijks leven in Drenthe roepen onmiddellijk herinneringen op. Of het nu gaat om de lagere school, de familie thuis of de jeugdclub waar je de jongen of het wicht van je dromen ontmoette: iedereen heeft zijn eigen verhaal.
Die verhalen staan bij Op Verhaal centraal. De oude films zijn voor gespreksleider Jans Polling aanleiding de senioren op de praatstoel te krijgen. Hoe werd er geleefd in huis, hoe werd er gewerkt in de stad of op het land en hoorden daar bepaalde (Drentse) liedjes bij? Pianist Harry de Geeter speelt daar meteen op in tijdens de voorstelling.

Volkscultuur
Doel van het programma met film, muziek, verhaal en volkscultuur is om ouderen actief bij de Drentse cultuur te betrekken en dichter bij elkaar te brengen door het vertellen van verhalen en het delen van herinneringen. Voor het project zijn Drentse films uit de jaren ’30 tot en met ’60 geselecteerd uit de collectie van DAVA, onderdeel van het Drents Archief. De voorstellingen zijn bedoeld voor de bewoners van zorgcentra. Behalve in Kornoeljehof in Vries gaat Op Verhaal op tournee langs zorgcentra in Assen, Odoorn, Hoogeveen en Beilen.

Op Verhaal is tot stand gekomen met financiële steun van het Actieplan Cultuurbereik van de provincie Drenthe en het Jenny Vrieling Fonds, fonds op naam dat beheerd wordt door het Prins Bernhard Cultuurfonds afdeling Drenthe.

Op Verhaal in Kornoeljehof in Vries: Jans Polling in gesprek met bewoners van het zorgcentrum.

verhaal.jpg