Nieuws

Lezing Wil Schackmann over Drentse armenkoloniën

Op woensdagavond 19 november vertelt Wil Schackmann in Meppel over de Maatschappij van Weldadigheid en de subcommissie Meppel.Meppel stuurde net als alle andere steden vanaf 1818 kolonisten naar landbouwkoloniën als Frederiksoord en Willemsoord, waar armen geleerd werd de eigen kost te verdienen. Maar door haar ligging had de stad méér met de koloniën te maken. Meppelers werkten in de koloniën of dreven er handel mee, en na de oprichting van de bedelaarsgestichten Veenhuizen en Ommerschans trokken er voortdurend kolonisten door de stad. Wat soms tot curieuze situaties leidde.

De proefkolonie
Wil Schackmann schreef het boek De proefkolonie - vlijt, vaderlijke tucht en het weldadig karakter onzer natie. Daarin weet hij dankzij het archief van de Maatschappij van Weldadigheid heel 'dichtbij' de eerste bewoners van de koloniën te komen en volgt hij bijna van dag tot dag hun belevenissen en hun gevoelens bij de 'weldadigheid' die ze ondergaan. Het Historisch Nieuwsblad schreef: ´Het komt niet vaak voor dat een historicus het leven van gewone mensen uit de tijd voor de twintigste eeuw kan beschrijven. Daarom is Schackmanns boek buitengewoon waardevol.´

Subcommssie Meppel en Meppeler kolonisten
Woensdagavond 19 november vertelt Schackmann op uitnodiging van de Stichting Oud Meppel over de moeizaam draaiende subcommissie van weldadigheid Meppel, over een nieuwe toekomst voor de Meppelse kolonist Jan Takens de Vries, over een dronken kolonist die muntjes door de straten gooide en over enkele hele lieve barmhartige Meppelse jongentjes die zich het lot van een doodzieke bedelaar aantrekken.

Kaartverkoop
Plaats: Ogterop, Engelenbak
Datum: 19 november
Tijd : 20.00 uur
Entree: 3 euro voor donateurs, 5 euro voor anderen
Verkoop kaartjes: Historisch Centrum Meppel tijdens openingsuren en ’s avonds aan de zaal

kolonie.jpg