Nieuws

Danlonmeisjes en pullevaarders herleven bij RTV Drenthe

Verhaal van Drenthe: dat is de naam van een zesdelige televisieserie die RTV Drenthe
in samenwerking met het Drents Archief vanaf 8 oktober uitzendt op woensdagavond. De geschiedenis herleeft door persoonlijke verhalen, gelardeerd met oude foto's en filmfragmenten. Centraal staat de tijd tussen de Tweede Wereldoorlog en begin jaren zeventig. Wie kent bijvoorbeeld nog de 'Danlonmeisjes' en de pullevaarders? En waar schopten jongeren tegenaan in de early seventies?

Gestolen pistool
In de eerste aflevering neemt de 84-jarige Jan Bulthuis de kijkers mee naar het dorp Zweeloo in de oorlogsjaren. In het zwembad stal hij het pistool van een Duitser. Een klopjacht volgde en Bulthuis dook onder. In Verhaal van Drenthe haalt hij herinneringen op aan zijn schuilplaatsen.

Vervoer per bok
Lucas Zomer vertelt op 15 oktober over de tijd dat het kanaal Alteveerse Opgaande nog niet gedempt was. Al het vervoer van en naar huizen en boerderijen ging per boot, in de volksmond 'bok' genoemd.
De serie verhaalt andere woensdagen over Opbouw Drenthe, de vroegere Danlon-fabriek in Emmen en het voormalig veengebied in zuid-oost Drenthe. Het programma zoomt eveneens in op een jeugdhonk voor jongeren uit Zuidwolde en omgeving.

Vanaf 8 oktober elke woensdag
Verhaal van Drenthe
is een samenwerking tussen RTV Drenthe en het Drents Archief. 'De programma's geven een mooi tijdsbeeld. Dat willen we graag bewaren voor het nageslacht', aldus Joke Wolff van het Drents Archief.
Voor het historisch beeldmateriaal kunnen de tv-makers een beroep doen op het DAVA (Drents Audio Visueel Archief), onderdeel van het Drents Archief.

Na de zesdelige serie hopen RTV Drenthe en het Drents Archief in 2009 een vervolg te maken. De afleveringen zijn dan niet alleen te zien op tv, maar ook voor bezoekers van het Drents Archief.

Verhaal van Drenthe
vanaf woensdag 8 oktober
TV Drenthe 19.03 uur
en ieder uur in de herhaling