Nieuws

Oorkondespel online: educatieve game voor voortgezet onderwijs

Het Oorkondespel laat leerlingen uit het voortgezet onderwijs op een spannende manier kennismaken met de belangrijkste middeleeuwse bronnen van Drenthe en Groningen: de oorkonden. Het spel heeft drie levels vol creatieve opdrachten en werkt met een puntentelling en een tijdklok. Het spel kan door iedereen gespeeld worden.

Docentenhandleiding
Aan het begin van dit schooljaar hebben alle docenten geschiedenis in Groningen en Drenthe een poster van het Oorkondespel ontvangen om in de klas op te hangen. Het spel is bedoeld als aanvulling op of verdieping van de geschiedenisles. Op de site http://www.cartago.nl/ is behalve het spel ook de docentenhandleiding te vinden met achtergrondinformatie over de oorkonden en hun betekenis in de middeleeuwen. In oorkonden werden belangrijke afspraken vastgelegd. Ze geven daardoor een beeld van het leven in de middeleeuwen.  

Het Oorkondespel maakt deel uit van www.cartago.nl, het digitaal oorkondeboek Groningen en Drenthe, waarin ruim 34.000 middeleeuwse oorkonden uit deze provincies zijn opgenomen. Het Oorkondespel is ontwikkeld door het Drents Archief, de Groninger Archieven en de Rijksuniversiteit Groningen. 

spel.jpg