Nieuws

Oude TT foto's op internet

Op 28 juni werd op het circuit in Assen de Dutch TT verreden. Het is eigenlijk jammer dat de inwoners van Assen tegenwoordig zo weinig meer meekrijgen van de aanloop naar de races. Natuurlijk is er de TT-nacht met veel muziek, kermis, bier en andere attracties. Maar vroeger kwamen alle coureurs met hun motoren in het centrum van Assen. Eerst bij hotel De Moriaan aan het begin van de Torenlaan om zich in te schrijven en later op de Markt of het veemarktterrein voor de keuring van de motoren. In de jaren vijftig was dat nog zo. Je kon bij wijze van spreken zo maar Geoff Duke of Umberto Masetti in Assen tegenkomen.

Van een fotogeniek evenement als de TT zijn natuurlijk altijd veel foto's gemaakt. Een groot aantal daarvan wordt bewaard in het Drents Archief. Eerder al waren alle TT foto's tot en met 1950 op het internet gezet, maar nu zijn ook de jaren 50 en 60 daaraan toegevoegd. In totaal nog eens bijna 1000 foto's er bij! En ze zijn bovendien voorzien van zeer deskundige en gedetailleerde beschrijvingen.

Het zijn foto's van de helden van toen. Uiteraard Geoff Duke, Mike Hailwood en Jim Redman, maar ook Werner Haas en Carlo Ubbiali. En in het laatst van de jaren 60 al Phil Read en Giacomo Agostini. Beelden van coureurs die plat in de bocht liggen, huldigingen, de drukte in het centrum van Assen, poserende rijders en het hele randgebeuren bij het circuit. De succesvolle motormerken uit deze jaren waren eerst nog Norton, Moto Guzzi en Gilera, maar deze werden in de jaren 60 steeds meer verdrongen door de nieuwe Japanners: Honda, Yamaha en Suzuki.

Ze staan allemaal op de foto's die nu te bekijken zijn via http://www.drentsfotoarchief.nl/ en zijn het gemakkelijkst te vinden door in het zoekscherm DA906* in te vullen.
En vóór de TT van 2009 zal het Drents Archief nóg eens honderden foto's van de TT toevoegen, die in de periode ná 1970 zijn gemaakt. En dan hebben we het dus ook over Wil Hartog, Boet van Dulmen en niet te vergeten Egbert Streuer en Bernard Schnieders!


Agostini en Hailwood in gevecht tijdens de TT van 1967

tt_hailwood_agostini_1967_website.jpg  tt_keuring_1950_website.jpg
De keuring van motoren op het Veemarktterrein in Assen in 1950