Nieuws

Tentoonstelling Drentse fotografie vóór 1900

Op vrijdag 16 mei heeft Herman Conens, luchtfotograaf van Aerophoto Eelde, de tentoonstelling Schrijven met licht, Drentse fotografie vóór 1900 in de Kloostergang van het Drents Archief geopend.

De oudste foto's uit de collectie van het Drents Archief dateren uit 1858. Het zijn prachtige portretten die volgens een eenmalige procedure op glas zijn vastgelegd. Deze en andere bijzondere 19de-eeuwse foto's uit het Drents Archief worden vanaf 19 mei tentoongesteld in de Kloostergang van het Drents Archief in Assen. De tentoonstelling is tot en met 26 september 2008 te zien. De toegang is gratis.

De tentoonstelling Schrijven met licht, Drentse fotografie vóór 1900 geeft een overzicht van de ontwikkeling van de fotografie (letterlijk: schrijven met licht) in Drenthe. In 1844 verscheen de eerste fotograaf in de provincie, een anonieme rondtrekkende ‘daguerreotypist' die Assen aandeed. Drentse foto's uit die tijd zijn niet bewaard gebleven.

Met de komst van een negatief op glas kwam de fotografie in een stroomversnelling. Kleine portretfoto's op karton, de ‘visitekaarten', werden rond 1860 razend populair; iets groter zijn de kabinetsfoto's die vanaf 1870 in fotoateliers in de grotere Drentse plaatsen werden gemaakt. Naast portretten kregen de fotografen soms opdrachten voor andere onderwerpen, zoals de werkzaamheden in de Drentsche Hoofdvaart die in 1879 en 1880 door de Groningse fotograaf Von Kolkow in opdracht van Rijkswaterstaat werden vastgelegd.

Vanaf 1860 werden in Drenthe stereofoto's gemaakt, die een driedimensionaal beeld geven als ze in een speciale stereokijker worden bekeken. Stereofoto's van taferelen uit verre landen waren populair, maar Drentse stereofoto's, vaak gemaakt door amateurs, zijn zeldzaam. Bezoekers van de tentoonstelling kunnen replica's van deze bijzondere Drentse stereofoto's in een antieke stereokijker bekijken.

Herman Conens opent de tentoonstelling

opening.jpg
Stereofoto van de markt in Assen rond 1900

markt.jpg