Nieuws

Museumweekend: Reuzenverhalen en foto's van de reuzenstoel

Veel kinderen hebben meegedaan aan de speurtocht langs het Drentse Landschap, Drents Archief en Drents Museum op zoek naar de waarheid over reuzen en witte wieven. Bij Stichting Het Drentse Landschap konden ze op een reuzenstoel zitten. De foto's staan hieronder.

In het Drents Archief ontdekten ze hoe mensen vroeger over reuzen, hunebedden en witte wieven dachten. Daar konden ze zelf hun eigen reuzenverhaal schrijven. De drie beste verhalen staan op deze bladzijde onder de foto's. De winnaars ontvangen een hunebedpakket!

{gallery}mweeken08{/gallery}

Het winnende verhaal:

Er was eens een grote vriendelijke reus, de GVR. En hij liep graag over de Drentse hei. Vaak kwam hij 's avonds een wit wief tegen. Hij vond haar mooi. Stiekem was hij een beetje verliefd. Op een dag had hij een idee. Hij maakte een ring van takjes. En toen hij de volgende avond het witte wief zag vroeg hij of het witte wief verkering met hem wou. Het witte wief knikte, hij gaf de ring maar toen hij haar wou knuffelen verdween ze. En de volgende avond kwam ze weer terug. Dat gebeurde steeds en ze konden dus geen kinderen maken. De reus was verdrietig. Hij besloot het hunebed van Assen af te breken en van de mooiste steen een kind te maken. Het kind is nog altijd te zien achter het Drents Archief.
The End
Marloes Bodegom, 9 jaar uit Assen

Op de tweede plaats:

Er waren eens heel ver reuzen op de wereld en ze heten Mies en Max en ze waren broer en zus. Ze maakten altijd ruzie als er mensen aankwamen en ze deden dat altijd omdat Mies het mensje voor zichzelf wil hebben en Max wou dat dus ook en als ze dan voor het mensen te ruzien staan dan glipt hij of zij altijd weg. En dus hadden ze 5 jaar honger en toen gingen ze maar vissen en toen hadden wat van de vis gegeten. En toen hadden ze nooit meer honger en eind goed al goed.
Anouschka Dijkstra, 8 jaar uit Assen

Op de derde plaats:

Vroeger leefden er reuzen, ze waren heel groot en heel vies. Er waren twee reuzen die ruzie met elkaar kregen van wie nou de sterkste was. Ze besloten een wedstrijd te houden. Wie de meeste huizen in een minuut had stukgemaakt had gewonnen. Een van de reuzen telde af: drie, twee, één, nu! Ze sloegen allemaal huizen kapot met hun grote knuppel. Toen de minuut om was telde ze allebei hun kapotte huizen. Ze hadden allebei 22 huizen kapot gemaakt. Nou, dat zijn we even sterk zei één van de reuzen. Nou, dan gaan we maar weer naar huis. Ho eens even, zei een bewoner van een kapot huis, eerst gaan jullie deze huizen weer maken of anders zwaait er wat. Dus de reuzen moesten de huizen die ze kapot haden gemaakt ook weer maken. Hé, we kunnen ook doen wie de meeste huizen weer in een minuut heeft gemaakt en die heeft dan gewonnen!
Einde
Nathalie Oliemans, 10 jaar uit Assen